Nekategorizovano

Marija Veljković podržala UNICEF-ovu kampanju posvećenu roditeljstvu

Zaboravljamo koliko je važno da se igramo sa našom decom

Poznata TV voditeljka i mama troje dece, Marija Veljković, uključila se u UNICEF-ovu kampanju posvećenu roditeljstvu. Tim povodom pridružila se u deljenju publikacija na UNICEF-ovom štandu u UŠĆE Shopping Center i, poučena bogatim roditeljskim iskustvom, ukazala na važnost uloge roditelja u raznim aktivnostima tokom ranog razvoja deteta, a posebno učestvovanje u igri.

„Ova organizacija ne samo da se bavi podrškom deci, već i podrškom roditeljima. Malo se zna o tome, a mene je zaista obradovalo što UNICEF organizuje svoju školu roditeljstva, kao i edukativne seminare, vebinare i predavanja, jer samo radom na sebi roditelj može na pravi način da vaspitava svoju decu“, rekla je Marija, mama Neve, Rose i Đurađa.

Za svako dete, igra je maternji jezik, glavna perspektiva i način života, jer detetu otvara čitavu lepezu prilika za učenje o svetu oko sebe, za isprobavanje stvari, istraživanje, jednom rečju za odrastanje. Marija je istakla da UNICEF ima novi program posvećen igri, kroz koji roditelji mogu da se edukuju i saznaju koliko je ona važna za sazrevanje deteta i podsticanje mašte. „Deca rastu i razmišljaju kroz igru, ona jezik igre najbolje razumeju. U najranijim godinama života, deca kroz interakciju sa roditeljima razvijaju sve potrebne životne veštine koje će im u budućnosti otvoriti vrata uspeha. Zato smatram da su ovakvi projekti veoma značajni“, istakla je Marija.

Najbolja briga o deci počinje brigom o roditeljima. Upravo ovo je poruka  i glavna tema na predstojećem predavanju UNICEF-oveŠkole roditeljstva pod nazivom „BiTi TaTa“. Marija poziva sve roditelje da dođu, kako bi saznali više o rodno-balansiranom podsticajnom roditeljstvu. Predavanje će biti održano u UŠĆE Shopping Center, u Sali 1 bioskopa Cineplexx, 28. oktobra u 18 časova, a oni koji nisu u mogućnosti da prisustvuju mogu da isprate događaj putem UNICEF Srbija YouTube kanala. Učešće na predavanju je potrebno prijaviti na sledećem linku za registraciju.

Uloga roditelja i staratelja u oblikovanju putanje detetovog razvoja je nezamenljiva budući da su oni glavni graditelji detetovog okruženja, detetovi prvi učitelji i prvi partneri za igru. Igra je najbolji način da se spozna i razume trenutno osećanje deteta, pritajena potreba, doživljaj situacije, a ujedno je i najbolji način da se roditelj emocionalno poveže sa detetom. Zato je neophodno da mame i tate napune svoje baterije i budu ta najbolja verzija sebe koju žele za svoje dete.

UNICEF i UŠĆE Shopping Center sarađuju od 2016. godine na pospešivanju kulture davanja i solidarnosti. Akcija prikupljanja redovnih donacija za projekte koje UNICEF sprovodi u Srbiji, u UŠĆE Shopping Center omogućava posetiocima UNICEF-ovog štanda, koji je smešten na drugom spratu ovog centra, da dobiju informacije o programima koje UNICEF sprovodi u Srbiji i da se priključe Klubu prijatelja UNICEF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *