Nekategorizovano

Izložba “A way back home” Ane Marinković

Od 2. do 19. novembra 2021. // Galerija Doma omladine Beograda

Smotra multimedijalnih ostvarenja ’’A way back home’’, nastalih tokom 2021. godine, ukazuje na širok dijapazon oblasti interesovanja umetnice Ane Marinković, kako u formalnom, tako i u idejnom smislu, te direktno upućuje na njenu izrazitu volju da uđe u eksperiment. Izložena dela, koja predstavljaju vizuelni osvrt na višegodišnji boravak u Njujorku, nastala su kao produkti umetničkog artikulisanja intenzivnih introspektivnih istraživanja umetnice tokom navedenog perioda.

Prvi susret sa hiperkapitalističkim društvom u periodu velike političke i epidemiološke krize, lične nesigurnosti i strahovanja od neuspeha, borba sa racionalnim i iracionalnim mislima, beg od stvarnosti kroz zavisnost te silovito vraćanje i sukobljavanje sa istom treba posmatrati kao najvažnije agense u nastanku izloženih radova, koji dodatno naglašavaju njihovu rezonantnost. Atmosferom neizvesnosti, napetosti, egzistencijalne teskobe i tenzije, postignutom inscenacijom postavke, umetnica nas uvodi u metafizički prostor koji materijalizuje njena osećanja, sećanja i druge intimne impulse, što svedoči o tome sa koliko razumevanja je artikulisala izražajna sredstva. Ana Marinković svojim eksperimentom u polju proširenih umetničkih medija, kao i angažovanim pristupom kada su u pitanju sadržinski kvaliteti radova, kroz sopstvena iskustva na kritički način smelo oponira dominantnim umetničkim diskursima, postavljajući važna društveno-kulturološka pitanja.

Posetite izložbu u galeriji Doma Omladine u periodu od 2. do 19. novembra. 2021. godine; Kustoskinje: Zlata Vučetić, Minja Velemir

Više informacija o samoj autorki kao i galeriji pronađite na sajtu Doma Omladine: www.domomladine.org

Radno vreme Galerije:

utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00;

ponedeljkom Galerija ne radi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *