Nekategorizovano

U glavnom proizvodnom pogonu ŠKODA AUTO u Mladá Boleslav započela je serijska proizvodnja modela ENYAQ COUPÉ iV

Potpuno električni ENYAQ COUPÉ iV temelji se na MEB platformi Volkswagen grupe. Svetska premijera održana je u Pragu 31. januara

U glavnom proizvodnom pogonu ŠKODA AUTO u Mlada Boleslav započela je serijska proizvodnja novog ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV. Poput uspešnog, potpuno električnog ENYAQ iV, temelji se na MEB platformi Volkswagen grupe. Više od 120 primeraka elegantnog coupéa proizvodiće se svakoga dana u glavnom pogonu pored serijskih modela ŠKODA ENYAQ iV, OCTAVIA i OCTAVIA iV.

Škoda ENYAQ iV Coupé, výroba, 2022

Michael Oeljeklaus, član uprave ŠKODA AUTO za proizvodnju i logistiku, naglašava:

„Prošle godine smo proizveli 50.000 primeraka modela ŠKODA ENYAQ iV. Sada prelazimo na sledeći nivo pokretanjem proizvodnje novog ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV. Želeo bih da čestitam ekipi na uspešno završenoj pripremnoj fazi. Velika je čast za ceo tim što se coupé verzija našeg uspešnog električnog SUV-a takođe proizvodi u srcu brenda, u mestu Mladá Boleslav.”

U budućnosti će 2000 zaposlenih sastavljati više od 120 jedinica modela ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV dnevno na istoj proizvodnoj liniji kao ENYAQ iV i OCTAVIA.

Dve varijante ENYAQ iV jedini su modeli koji se temelje na MEB platformi Volkswagen grupe koji su sišli s evropske montažne trake van Nemačke.

Emotivan ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV kombinuje sportske linije s izdašnim prostorom i nudi kapacitet prtljažnika od 570 litara. Panoramski stakleni krov, koji dolazi kao standard, najveći je u ŠKODA portfoliju. Istovremeno je tanji od normalnog krova, što putnicima pruža dodatni prostor za glavu.
Koeficijent otpora je poboljšan u odnosu na ŠKODA ENYAQ iV. On iznosi cd 0,234 i doprinosi visokoj efikasnosti modela ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV. Zavisno od konfiguracije, maksimalni domet je do 545 kilometara* u WLTP ciklusu, što ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV čini posebno prikladnim za duga putovanja.


U sklopu svoje NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030, proizvođač automobila se obavezuje da elektrifikuje svoj portfolio modela: do 2030. lansiraće još najmanje tri potpuno električna modela manja i jeftinija od modela ENYAQ iV. Cilj je povećanje udela brenda ŠKODA u potpuno električnim modelima koji se prodaju u Evropi na 50 do 70 procenata do 2030, u zavisnosti od razvoja tržišta. Ovako kompanija namerava da smanji emisije svog voznog parka za više od 50 posto u odnosu na 2020. U isto vreme, ŠKODA AUTO radi na razvoju Češke, u čvorište elektromobilnosti; Ekomponente ili E-vozila proizvodiće se na sve tri češke ŠKODA AUTO lokacije u Mladá Boleslav, Kvasiny i Vrchlabí do 2030. kako bi se očuvala radna mesta i otvorila nova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *