Nekategorizovano

Kreativna porodica koja inspiriše: Vlada i Ljuba, tata i mama Petre i Todora savetuju 

Glavobolja za današnje roditelje je svakako kako animirati dete kod kuće, čime mu privući pažnju, kada im je tablet, telefon i crtani program sve što ih trenutno interesuje. Naravno park, šetnja i priroda su uvek rešenje ali šta kada moramo da ostanemo kod kuće. 

Pitali smo Vladu Savića i njegovu suprugu Ljubu koji stoje iza veoma inspirativnog instagram profila @vlada.ljuba da nam otkriju tajnu dobre zabave u kući, koja pored smeha i razonode u deci budi kreativnost. 

Učenje kroz igru

Čini nam se da mnogo više vremena provodimo kod kuće u poslednjih par godine, što je idealno vreme za rad sa decom i različite aktivnosti u kućnim uslovima. One mogu biti edukativne, zabavne, kreativne ali i društvene, sportske.

Mi smo kao roditelji veoma rano otkrili da učenje kroz igru donosi fantastične rezultate i napredak u razvoju naše dece ali i spoznaju da je to vreme koje provodimo zajedno jako dragoceno i veoma važno za nas kao porodicu. Kada smo uvideli sve te benefiti našoj igri nije bilo kraja, pa i danas, iako su porasli, prvodimo vreme u raznim aktivnostima mada su se one značajno promenile. Kada na vreme krenete sa kreativnim i edukativnim aktivnostima deca to prihvate kao sastavni deo njihove igre, a da ni ne slute da zapravo rade važne stvari iz kojih uče i savladavaju veštine. Taj rani period razvoja je jako važan i zato treba na vreme deci nuditi kvalitetan i raznovrstan sadržaj. Takođe ono što je možda ključno kako bi deca prihvatila ovakav način aktivnosti jeste da roditelji aktivno učestvuju u zadacima, a ne da budu samo posmatrači. Trebalo bi da stimulišu dete na igru i naprave kreativnu i prijatnu atmosferu u kojoj će dete biti slobodno da istražuje i uči iz grešaka. Prema našim iskustvima, deca to prihvataju sa velikom radošću, toliko da kasnije sama traže i iniciraju igre i aktivnosti. To nas je navelo da sve naše aktivnosti podelimo sa drugim roditeljima, odnosno pratilocima na društvenim mrežama ali i da sve pretočimo u jednu knjigu za decu, koju očekujemo u decembru. To će zapravo biti naša mala misija širenja kvalitetnog sadržaja i svesti da učenje može biti kreativno, zabavno i kroz igru. Naša mala misija i doprinos stvaranju boljeg sveta za njih. 

  1. Jesenja radionica

Organizujte malu kreativnu radionicu kod kuće uz obaveznu priču o godišnjim dobima i promenama u prirodi koje se dešavaju u jesen. Sakupite zajedno napolju opalo lišće različitih boja i oblika i ispresujte ih kako se ivice lišća ne bi savijale. Od lišća napravite šumske životinje, budite slobodni i kreativni, a mi vam nudimo nekoliko primera. Neka u ovoj radionici učestvuje cela porodica!

  1. Tačka po tačka – pečurka!

Učenje brojeva može biti jako zabavno i kreativno. Za ovu aktivnost je potrebno samo par stvari koje verovatno imate kod kuće – hamer, makaze i tempera. Napravite od hamera pečurke (ili neki drugi jesenji motiv) i na njima napišite brojeve od 1 do 10. Zadatak koji je pred detetom je da umoči prst u belu boju tempere i ostavi onoliko otisaka koliko piše na pečurki. Videćete, deca će obožavati ovu kreativnu aktivnost jer pored toga što broje ona rade i našto krativno, a rezultat je odmah tu pred njima. 

  1. Krošnja brojeva

Još jedna aktivnost sa brojevima može se igrati kako kod kuće tako i napolju. Vraćajući se iz vrtića sakupite šaku kestenja, žireva ili drugih plodova jeseni i imenujte svaki. Nacrtajte na hameru drvo, izrežite ga i neka to bude podloga za igru sa brojevima. Na stablu napišite broj koji želite da naučite, a detetu zadajte zadatak da u krošnju stavi toliko plodova i prebroji ih. Deca će ovako na jednostavan način savladati brojanje ali i upoznati sa prirodom i svetom oko sebe.

Igračke 

Igra je važna i nezamenljiva u celokupnom razvoju deteta, pa samim tim i igračke. Pravilnim izborom igračaka od malih nogu činite veliko dobro svom detetu, jer podstičete njegov pravilan razvoj – senzomotorni, kognitivni (opažanje, učenje, pamćenje, mišljenje, inteligencija), emocionalni, socijalni kao i  razvoj govora. Igra treba da bude potpuno slobodna, a igračke zabavne, kreativne i edukativne. Kako bi deca napredovala treba im ponuditi različite tipove igračaka. Recimo, edukativne igračke su kocke, puzzle, slagalice i sve vrste didaktičkih igračaka, maštovite igračke su sve one igre u kuhinji, kućice za lutke, garaže, radionice i igre uloga. Tu su i nezaobilazne igračke za napolje  – lopte, reketi, bicikle, poligoni, zatim kreativne igračke – plastelin, bojice, glina, kolaži i na kraju instrumenti igračke koje su važne za podsticaj govora. Sve ovo su važni elementi koji dečiju igru čine važnom i nezamenljivom se igramo i izdvajamo neke od  naših omiljenih igračaka !

  1. Pertlanje

Drvena podloga sa pertlom u obliku mede odlična je vežba za razvoj fine motorike, spretnosti prstiju, vizuomotorne koordinacije… Vizuelno motorna koordinacija tj. koordinacija oko-ruka je sposobnost da prilikom obavljanja određene aktivnosti možemo istovremeno koristiti čulo vida i ruku. Ovo jeste složena aktivnost jer zahteva upotrebu dva kanala u isto vreme i može biti izazovna za decu koja imaju npr. problem sa pažnjom. Cilj igre je provući pertle kroz otvore na podlozi, ravno ili unakrsno, sve dok pertli ponestane. Set se sastoji od drvene podloge od bukovog drveta  i tri pamučne pertle u boji, kao i pamučne vrećice u kojoj je smešten potreban materijal za vez.

2. Igre u kuhinji

Mnogi roditelji pogrešno pretpostavljaju kako je kreativnost nešto što ili imaš ili nemaš, kako se deca rađaju više ili manje kreativna i kako se na to ne može uticati. Zabluda! Kretaivnost nije urođeni talenat nego veština koja se može razvijati od najranijeg uzrasta. Kako? Iniciranjem ideje za igru od strane roditelja, pravljenjem scenarija za igru i zadavanjem uloga, maštovitim razgovorima i potavljanjem otvorenih pitanja i naravno kvalitenim igračkama koje svojim izgledom pomažu da lakše postignete sve ovo. Igre u kuhinji pomažu mališaima da na najlepši mogući način uživaju u igri razvijajući kreativnost, maštu, motoriku i logiku. Pored toga što mogu razvijati maštu one uključuju i veštine iz stavrnog života

3. Magična knjiga

Je mala gumena knjiga koja će vašim mališanima pružiti neverovatnu zabavu i čaroliju u njenom stvaranju jer način na koji se ona boji je poseban i drugačiji. Dovoljno je da prstiće ( ili četkicu) umočite u vodu i lagano prevlačite preko stranice knjige i magija će početi – knjiga će početi da se boji !

I tu nije kraj, kada se knjiga osuši magija može ponovo da poče, i tako iznova i iznova! A tu imamo i trik – ako vam se žuri upalite fen za kosu i čarolija će brže nestati.

4. Igra memorije

je porodična društvena i edukativna igra koja je jako važna za decu jer razvija njihovo pamćenje. U zavisnosti od uzrasta odaberite broj drvenih pločica koje učestvuju u igri i otvaranjem jedne po jedne pokušajte da pronađete iste parove. Vremenom povećavajte broj kartica kako bi igra bila teža i zanimljivija, maksimalan broj je 16 tj. 8 parova. Među motivima u ovoj igri nema mesta za junake iz crtaća jer ovaj čudesni svet divljih životinja stvara čuvena ilustratorka Ilse Weisfelt. Igra može da počne. Neka pobedi bolji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *