Nekategorizovano

Negovano lice je uvek u modi

Prvenstveno sam za negovan i prirodan izgled, posebno u hladnim danima i vremenima kada masku praktično ne skidamo s lica. Dobra nega, adekvatna tečna podloga, puder u prahu za setovanje, maskara i lip balzam su mi must have svake zime, kaže makeup artist Svetlana Sremčević Ceca

Pandemija, maske i ograničeno kretanje su zasigurno promenili naše navike ulepšavanja – posebno šminkanja. Ipak, osećaj koji nam šminka daje ostao je isti – i dalje nam posebna boja ruža ili senke za oči daje dodatno samopouzdanje, posebno u ovim kišnim danima.

Iako se možda više ne šminkamo u meri u kojoj smo to činili ranije, navike su nam otale iste – inspiraciju tražimo na modnim pistama, naslovnicama svetskih časopisa o modi i nezi kože, ali i kod naših omiljenih šminkera. Upravo smo iz tog razloga porazgovarali sa makeup artistom Svetlanom Sremčević Cecom, koja nam otkriva nove trendove za ovu zimu.

1.Šta je ove zime must have?

Prvenstveno sam za negovan i prirodan izgled, posebno u hladnim danima i vremenima kada masku praktično ne skidamo s lica. Dobra nega, adekvatna tečna podloga, puder u prahu za setovanje, maskara i lip balzam su mi must have svake zime. Karmini su, takođe, uvek u modi i ne treba ih se odricati zbog trenutne globalne pandemije. Mnogi dugotrajni ruževi se, bez ikakvih problema, mogu nositi i uz masku.

2.Da li imate neku preporuku za naše čitateljke?

Prajmer Vitamin enriched face base Bobbi Brown, Tečna podloga Shiseido Sinhro Skin, Puder u prahu Chanel Natural Finish loose powder, Maskara Maybeline Sensationa, Lip balzam Lanolips i Karmin Maybelline super stay matte ink.

3.Koji vid šminke smatrate izazovnijim za rad – prirodni, večernji ili scenski?

Moram reći, nijedan od navedenog. Omiljena, a ujedno i najizazovnija mi je korektivna šminka, koja ujedno služi ispravljanju nedostataka, koje svako od nas možda negde vidi na svom licu.

4.Kada smo kod nedostataka, prema vašem iskustvu, da li nedostatke na svom licu bolje uočavaju  muškarci ili žene?

Mislim da se osećaj za estetiku, lepotu i simetriju ne deli na polove, već da zavisi prvenstveno od toga kako osoba samu sebe vidi. Imate žena koje su sasvim ok sa svojim borama, flekama, pegama i muškaraca, koji bi prekrili svaku i najmanju nepravilnost, i obrnuto. Više je do tipa ličnosti. 

5.Dugo ste u poslu i šminkali ste nebrojeno ljudi sa naše javne scene. Svi zasigurno volimo profi makeup, posebno na fotografijama, a kako je biti sa druge strane?

Sa četkicom u ruci osetim se kao slikar (smeh). Šminka me je privlačila od najranijih dana, posebno ta moć transformacije koju poseduje. Par pravih poteza je dovoljno da osobi izmamite osmeh i istinsku iskru u oku. Isprva je to bio moj hobi, ali sam vremenom uvidela koliko me taj posao ispunjava, nakon čega ulazim u profesionalne make up vode.

6.Ne bavite se samo šminanjem, već ste odlčili da svoje znanje nesebično podelite sa drugima. Kome su namenjeni vaši kursevi i na koji način sprovodite edukacije?

Mnoge moje klijentkinje pohađaju radionice kako bi naučileda našminkaju sebe. Ipak, svako ko želi da se usavršava u profesionalnom smeru, to zahteva više posvećenosti i temeljniju edukaciju, pa sa polaznikom radim isključivo jedan na jedan uz modela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *