Magija čokolade koja prevazilazi i vreme

Čokolada, primarno otkrivena u formi kakovog pića, nosi poreklo iz Mezoamerike, koja se
prostire od današnjeg centralnog Meksika, pa sve do severoistočne Kostarike. Ovi narodi
prihvatili su i kultivisali kakao kao visoko kvalitativni proizvod, još tri milenijuma ranije, kada i
počinje ova neverovatna istorija o čokoladi.

Ne postoji ništa tradicionalnije, pa čak i neophodnije od davanja i primanja čokolade u važnim
prilikama. Čokolada je tako prijateljskog ukusa, prijemčiva i idealna za uživanje sama, ili sa
mnogim drugim jelima, aperitivima, ili dezertima.
Inklinira na opuštanje i povećava osećaj
zadovoljstva, iako se mnogi ljudi neretko osećaju krivim što je jedu, mi saznajemo, da samo
nekoliko unci nedeljeno može da obezbedi mnogo hranljivih materija telu.
Pored toga, njena
konzumacija stimuliše oslobađanje dodatnih endorfina, koji stvaraju osećaj zadovoljstva i
pružaju blagostanje, jer povećavaju nivo serotonina. Sam miris čokolade proizvodi promene u
theta moždanim talasima, koji izazivaju opuštanje.

Neophodno je napomenuti da nije baš sve što se govori o čokoladi istinito. Postoji mnogo lažnih
mitova koji se ponavljaju kada je čokolada u pitanju. Jedna od njih je da njen unos izaziva,
pojavu akni, koja dokazano nije istinita.
U mnogim prilikama, čokolada kao vrsta hrane je
demonizovana, što je izazivalo otpor prema njenoj konzumaciji, koji se vremenom znatno
smanjio kada su brojni stručnjaci istakli mnoštvo zdravstvenih koristi koje ona nosi.
Između ostalog, čokolada ima mnogo blagodeti za telo zbog visokog procenta kakaoa.
Svakodnevno ujedinjenje parčeta tamne čokolade smanjuje rizik od srčanih oboljenja, na primer.
Čokolada kao čvrsta materija se nije uvek konzumirala.

Sve do 1842. godine, kada je nastala prva čokolada, ova hrana se konzumirala isključivo u tehničkom obliku. Solidna prezentacija se mogla postići poboljšanjima koja su uvedena u čokoladnu industriju krajem 19. veka.

Kakao drvo, je oduvek bilo povezano sa magijom, misticizmom i transcendentalnim.
Primera radi, njegovi plodovi i semenke, bili su poznati kao „hrana bogova“.
Drvo ove vrste živi oko 200 godina, ali može da proizvodi korisna zrna samo tokom prvih 25
godina. Sve veći broj studija je uspeo da utvrdi da je crna čokolada hrana bogata
antioksidansima. Štaviše, ima važne zdravstvene prednosti. Na ovaj način, istraživanje je
pokazalo da je crna čokolada bogata flavonoidima i drugim antioksidativnim jedinstvima.

tekst: Nina Miljković    

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

PRATITE NAS NA