Nekategorizovano

Koja li je tajna švajcarske čokolade?

Zahvaljuvći svom kapacitetu za inovacije i zbog svog osećaja za tradiciju, čokolada je izvor švajcarskog ponosa i doprinosi njenom imidžu u svetu. Ali zašto je švajcarska čokolada tako uspešna, otkrćemo vam u sledećim redovima.                    

1. Zemlja pionir u čokoladi  

Švajcarska je jedna od zemalja koja je prva počela da proizvodi čokoladu zahvaljujući performansima brojnih pionira. Godine 1819. Fransoa-Luj Kajler otvara fabriku za mehanizovanu proizvodnju u Korsije-sur-Veveju, blizu Ženevskog jezera. Filip Sušar je 1826. godine otvorio svoju fabriku čokolade u Seriereu, u kantonu Neuchatel. Broj čokolaterija se umnožavao sve do kraja 19. veka – ne samo da je čokoladarstvo postalo popularno, već je doprinelo i razvoju znanja u toj oblasti koja se sve do danas nadograđuje.

2. Čokolada sa više: dobitna kombinacija  

Godine 1875. Danijel Piter je konačno našao najbolji recept u kojem će da kombinuje mleko sa čokoladom. Posle brojnih pokušaja u svojoj fabrici u Veveju, otkrio je savršenu kombinaciju koja je brzo postala veliki uspeh – i ona koja je zauvek povezala Švajcarsku sa čokoladom. 
3. Topi se u ustima, zahvaljujući tehnici patentiranoj 1879. godine

Tekstura švajcarske čokolade je još jedan element koji garantuje njen uspeh. Švajcarska čokolada ima glatki i kremasti karakter koji je rezultat inovativne tehnike, poznate kao “končiranje”, koje homogenizuje testo i omogućava optimalan razvoj arome. Izumitelj ovog postupka je tvorac prve čokolade koja se topi u ustima, Rodolphe Lindt. Svoj metod je patentirao 1879. godine, kada je vodio proizvodnu fabriku u Bernu. Danas, postoji više stotina “Lindt” čokolaterija širom sveta.

4. Izuzetno visok standard kvaliteta, tipičan švajcarski

Švajcarski proizvodi su poznati po svom kvalitetu, a čokolada nije izuzetak. U stvari, ovaj visok nivo kvaliteta se ne ogleda samo u odabiru sirovina, već je povezan i sa izvrsnošću u ovom sektoru. Prema “Chocosuisse”-u, kvalitetna čokolada treba da se otopi na jeziku bez stvrdnjavanja ili raspadanja u ustima. Čovek treba da oseti ukus finih i harmoničnih aroma čokolade – bez ikakvog zaostalog ukusa. Misija udruženja “Chocosuisse” – koju čini 18 fabrika je da ispred svega obezbedi nemerljiv kvalitet.  

Zanimljivosti o čokoladi

•  Reč čokolada potiče od “Ksocolatl”, astečkog izraza koji znači “gorka voda”  
•  Suština čokolade povećava moždane talase “Theta” koji izazivaju opuštanje, što omogućava ljudima da se osećaju bolje u vezi sa svojim problemima nakon što jedu ovaj proizvod

•  Obala Slonovače proizvodi više kakaa od bilo koje druge zemlje na svetu, čineći 37 odsto 

•  Čokolada otopljena u ustima može izazvati intenzivnije i trajnije zadovoljstvo od ljubljenja

•  Oko 40% badema proizvedenih u svetu proizvodi se za čokoladne proizvode. Bez čokolade, badem je ništa!

•  Jedan komadić čokolade može vam dati dovoljno energije da hodate 150 metara  

•  Kažu da ljudi koji pate od depresije jedu oko 55% više čokolade od onih koji nisu  

•  Na svakom ruskom i američkom svemirskom putovanju uključene su čokoladice

•  Ko god da je bio odgovoran za izmišljanje kolačića sa komadićima čokolade, prodao je ideju “Nestle” naplatnoj kući. Ne za novac, već za zalihe čokolade za ceo život     

•  Najveća čokolada na svetu je teška 12.770 funti 

•  Milton Herši, osnivač “Hershei Chocolate”, trebalo je da se ukrca na Titanik, ali je otkazao putovanje u poslednjem trenutku zbog poslovnih problema   

•  Jedenje čokolade može pomoći u sprečavanju karijesa i deluje kao antibakterijski agens 

•  Svake sekunde koja prođe, Amerikanci zajedno konzumiraju oko 100 dolara čokolade 

Filmovi o čokoladi koje možete pogledati su sledeći: “Charlie and the chocolate factory” (2005),  “Merci pour le Chocolat” (2000), “Consumig passions” (1998), “Matilda” (1996), “Chocolat (2000), “Romantics Anonymous” (2011), “Like water for chocolate” (1992)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *