Nekategorizovano

ŠEST NAJVAŽNIJIH KORAKA KOJE MOŽEŠ NAPRAVITI U SVOM ŽIVOTU 

Tebi, koja sada čitaš ovaj tekst, želimo da poručimo da za vrlo kratko vreme život može da ti se preokrene i da možeš postati jedna od 4.000 žena kojima je dijagnostifikovan rak dojke u našoj zemlji. Ne, ne treba da vizualizuješ tu situaciju, ali ne smeš ni da je ignorišeš. Zapamti samo jednu stvar, to što veruješ da ti se ovako nešto neće desiti, ne znači da si optimista, znači samo da nisi informisana. Optimista je odgovoran čovek, spreman da zdravlje preuzme u svoje ruke i da se onda nada najboljem. 

Ako si i ti spremna da preuzmeš kompletnu odgovornost za svoju sreću i zdrav život, pročitaj sledeću inspirativnu i poučnu priču DR MS Phd Emilije Ivančajić. 

E dobro, ajde nemoj više da me smaraš sa tim crnim pričama, nemam vremena sada time da se bavim, moram da skoknem do Kneza da kupim one bele sa tankom štiklom što sam ti pokazala… A i uostalom, neće to mene zadesiti, haha, neće grom u koprive, pre će ova deca moja da mi izjedu džigericu nego nekakav rak tamo.“ 

Ovo je bio odgovor moje Lele na pitanje kada je poslednji put bila na mamografiji i da li zna kako da pregleda sebe. Lela radi u marketinškoj agenciji, ima 35 godina, dvoje dece ⸺ Miu i Nikolu, ide na pilates, veoma rado priča o svim mestima na kojima je bila dok je trenirala folklor i voli da popije čašu crvenog vina onim danima kad su klinci kod bake i deke. Lela je veoma svestrana i obrazovana mlada žena, koja iz nekog razloga odbija da poveruje da rak može imati bilo kakve veze sa njom. Ne razume zašto joj pričam o tome i šta se to nje tiče. Ubeđena je da se to dešava nekome tamo, nekome ko ne živi kao ona, nekome ko ne trči svake subote ujutru po stazi na Košutnjaku, nekome ko nije toliko putovao, nekome ko nije informisan, nekome negde tamo daleko od nje. Istina je međutim dosta surovija… Rak dojke se može dijagnostikovati bilo kojoj ženskoj osobi (takođe je prisutan i u muškoj populaciji, ali znatno ređe). 

Rak dojke ne bira svoje žrtve po tome čime se bave, gde žive, kako se zovu, koliko imaju godina, svaka žena može oboleti od raka dojke. U zemlji Srbiji rak dojke se dijagnostikuje više od 4.000 puta godišnje. Peko 4.000 žena razgovaraće sa svojim lekarom o narednim koracima i  terapijskim procedurama. 

Mnoge od nas, poput Lele, odlažu taj važan pregled za kasnije jer nemaju vremena, jer nemaju simptome, jer ne razmišljaju o tome… Međutim, moramo znati da je rak dojke izlečiv u čak preko 90% slučajeva kada se otkrije na vreme. Međutim, moramo znati da svake godine 1.600 žena izgubi bitku protiv raka dojke u Srbiji, preko 40.000 žena u svetu.

„Lela, može dogovor? Hajde za početak bar da te naučim kako da pregledaš sebi dojke? Treba ti manje vremena da se pregledaš nego da popiješ kafu.“

„Slušam.“

KORAK I

Podigni jednu ruku iznad glave kao da želiš da mahneš nekome u masi na koncertu pa želiš da budeš sigurna da te vidi, sada tu ruku savij iza glave. Drugom rukom opipaj sve delove dojke, samo polako i temeljno, ne koristi samo vrhove prstiju već celu šaku za pazušnu jamu, ovaj korak je najbolje da izvedeš pred ogledalom. Opipavaj polako celokupnu dojku, vodeći računa da ne osećaš neke neravnine, čvoriće ili zadebljanja. Desnom rukom pregledaš levu dojku i obrnuto.

KORAK II

Stavi ruke na bokove, kao da si Čudesna žena (Wonder Woman), zategni grudne mišiće i gledaj se u ogledalu, osim što ćeš reći sebi: „Koja sam ja kraljica!“, pokušaj da primetiš da li postoje promene koje su ti vidljive, da li postoje neke asimetrije, da li su bradavice promenile boju, da li postoje ispupčenja ili ulegnuće.

KORAK III 

Gledaj se i dalje u ogledalu, podiži polako ruke iznad glave, posmatraj svoje dojke, bradavice, kožu, posmatraj potencijalne promene koje se mogu sada lakše videti, samo polako i strpljivo.

KORAK IV 

Pošto si tako dobro odradila prva tri koraka, sada malo prilegni. Da bi najbolje pregledala i osetila desnu dojku, postavi jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podigni desnu ruku iznad glave, opipavaj dojku levom rukom. Ponoviti pregled i na drugoj strani.

KORAK V

 Prilikom pipanja desne dojke koristi vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od spolja ka unutra, opipavaj dojku prema bradavici. Samo da te podsetim, obrati pažnju na ulegnuća i čvoriće. Ponovi pregled leve dojke sa desnom rukom. 

KORAK VI 

Molim te, samo još jedan korak ⸺ nemoj da zaboraviš pre nego što završiš, stisni dojke i predeo oko bradavica kako bi proverila da li postoji neki iscedak koji se stvara. Ako primetiš bilo kakvu promenu, samo polako, nema razloga za strah, posetićemo lekara i videćemo o čemu se radi.

„Bože, sad razmišljam… Šta li rade žene kada dobiju jedno takvo saznanje, kome li se obrate?“

„Pa ono što mogu da ti kažem jeste da vrlo brzo pronađu Ženski centar „Milica“.“

Ovaj centar je humanitarno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje osnovano pre 11 godina od strane jedne divne žene Vesne Bondžić, koja je i sama preživela rak. Udruženje se bavi unapređenjem položaja i kvaliteta života i zdravlja žena. Rad udruženja prepoznatljiv je na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou a aktivnosti su podržane od strane Ministarstva zdravlja RS, Ministarstva omladine i sporta RS, Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, primarnih, sekundarnih I tercijalnih zdravstvenih ustanova. 

Rad udruženja je usmeren na prevenciju, promovisanje važnosti redovnih preventivnih pregleda i samopregleda, promociji zdravlja i zalaganju za pacijentkinje. Ženama obolelim od raka dojke i ginekoloških karcinoma se pruža psiho-socijalna, iskustvena i emotivna podrška. Ovo udruženje zastupa onkološke pacijente u državnim institucijama i bori se za njihovo pravo na kvalitetno lečenje i dostupnost inovativnih terapija. 

„Možeš pogledati više o radu udruženja na njihovom sajtu, možeš podržati donacijom njihov rad, ali ti iskreno želim da ti nikada ne zatrebaju. Iskreno ti želim da ako ikada i odeš u Birčaninovu 16b to bude sa kesicom kafe i željom da se uključiš u nešto od opšteg društveno-korisnog značaja, a ne zato što ideš po periku.“

„Dobro, razumela sam… Pusti cipele, evo zakazujem pregled… Neke borbe je nabolje dobiti pre nego što se i dogode.“

DR MS Phd Emilija Ivančajić, Član udruženja Ženski Centar „Milica“u Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *