Nekategorizovano

Prirodan način za farbanje jaja

Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik. Po pravilu danas se strogo posti, ne peva i ne veseli , a do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvvona, već se vernici pozivaju u hram drvenim klepetilima.

Danas je dan i za farbanje uskršnjih jaja i spremanje posne trpeze. Kako se nalazimo u vremenima kada je od velike važnosti da obratimo na ekologiju, donosimo Vam nekoliko mogućnosti kako da ofarbate uskršnja jaja prirodnim putem, bez korišćenja boja iz kesica.

FARBANJE JAJA KOPRIVOM

Za ovakvo farbanje jaja strpljenje je ključ. Ono što je naš savet jeste da što duže jaja stoje boja je intenzivnija. Možete koristit koprivu, spnać ili neki drugi zeleniš. Jaja operite i stavite u šerpu sa vodom i sirćetom. Stavite oko 3 pune šake kopriva (koristite rukavice) i pustite da provri na srednjoj jačini. Smanjite vatru i kuvajte 20-ak minuta, zatim sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da se hladi na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Za intenzivniju boju najbolje bi bilo preko noći. Nakon toga jaja operite pod mlazom mlake vode.

FARBANJE JAJA U ČAJU OD HIBISKUSA

Isti postupak važi i ovde, operite jaja pre farbanja. Nekoliko kesica čaja od hibiskusa isecite i u šerpu izručiti samo čaj, zatim dodajte jaja i sirće. Kuvajte na srednjoj jačini da provri, zatim smanjite i kuvajte 20-ak minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se jaja ohlade u vodi. S vremena na vreme proverite kakva je boja, u zavisnosti od toga koliko ste kesica čaja stavili, možete i ranije da dostignete željenu boju. Nakon toga, pod mlazom hladne vode operite jaja.

FARBANJE JAJA U LUKOVINI

Prvi korak je da jaja obrišete vlažnom krpom i na njih staviti travke i cvetiće. Zatim pažljivo ubaciti jaje u čarape i vezati. Lukovinu iscekajte na sitne komade i zatim uvaljati u mokro jaje i čvrsto vezati čarapu kako biste dobili mermerna jaja. U šerpu staviti red lukovine pa poređati jaja pa preko opet lukovinu. Dodati so, sirće i hladnu vodu. Staviti jaja da se kuvaju. Čim provre, smanjiti vatru i kuvati još 15 minuta. Jaja polako izvaditi na karton i nakon par minuta proseći čarapu i izvaditi jaja. Na samom kraju premazati uljem kako bi jaja dobila sjaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *