Lični razvoj Zdrave priče

Adolescencija kao novi član porodice

Sa čim se suočavamo?

Pubertet, odnosno turbulentna faza adolescencije, sa često pratećom adolescentnom krizom, predstavlja izazovni period ne samo za onog koji prolazi kroz to u prvom licu, već i za ostale članove porodice: iz takozvanog drugog ili trećeg lica. Adolescencija je vreme transformacije, vreme turbulencije kako tela, tako i uma. Počinje oko 11-13 godina za devojčice i 13-14 godina za dečake. Završava se telesnom i seksualnom zrelošću, ali i sticanjem autonomije u pogledu izbora načina i stila života. Za to vreme telo iznenada prolazi kroz velike morfološke i fiziološke promene, koje bi trebalo da izblede sa konačnim definisanjem identiteta jedne osobe.

U konačnom, ovaj proces od okoline jednog prosečnog pubertetlije zahteva strpljenje, razumevanje i ljubav, kako bi se uspešno prebrodio. Ponekad, kako se ovaj period odlikuje i trajanjem, spoljna podrška može biti od presudnog značaja.

Kako sofrologija može da pomogne u ovom periodu?

Prema rečima Fransoaz Dolto: “Kao i jastozi koji gube ljusturu,tako tinejdžeri ostavljaju svoj dečiji izgled i transformisu se u odraslu osobu.” Sofrologija pomaže vraćajući fokus na one dobre i pozitivne strane ovog izazovnog perioda, ali i pruža alate pomoću kojih se lakše može proči kroz isti.

Orijentisana ka sadašnjosti, omogućava vam da svoje telo doživljavate onako kako jeste, usidrite se ovde i sada i vežbate veštine koncentracije, posvećenosti, usresređenosti i pre svega ljubavi prema sebi. Važno je naglasiti da se kroz sve to prolazi bez upoređivanja i bez odbacivanja. U tom duhu, bitno je napomenuti da je pozitivna strana bitisanja u okruženju pubertetlija, prilika za nadomešćivanje eventualno propuštenog rada na sebi, ili dalji nastavak.

Da bismo još bolje razumeli

Ali zašto uopšte pričamo o tinejdžerskoj krizi? Telo se menja i sa njim se pojavljuju mnoge brige, pitanja o njegovom identitetu. To je stoga često trenutak krize u kojoj dolazi do gubitka oslonca, to je haotičan period. Tinejdžer oscilira između nostalgije za detinjstvom i težnje za većom slobodom. Javlja se potpuni emocionalni disbalans i započinje period samoosveščivanja u komunikaciji sa drugima. Mlada osoba prolazi ponekad kroz bolna iskustva, posledično složenoj prirodi međuljudskih odnosa.

Ovo je period kognitivnog razvoja, ovo je doba prestupa. Postoje mogućnost pojave poremećaja u ponašanju, koji se kreću od najbezazlenijih do najozbiljnijih. Potrebno je na vreme ih prepoznati i tretirati, uz traženje adekvatne spoljne podrške.

Sa stanovišta sofrologije

Sofrologija ima svoje mesto u ovom procesu, gde je ona kao takva sposobna da pomogne u upravljnju “haosom” kroz tehnike koje omogućavaju ojačavanje samopouzdanja, razvija kapacitete uopšte, dovodeći one kojima je pomoć potrebna u poziciju glumca, kako bi posmatrali svoje postupke i odnose sa drugima iz treceg lica. Tu su i kratke i efikasne tehnike od nekoliko minuta u toku dana, koje daju momentalne rezultate, čineći da se uspostavi smirenost, da naučite da se pripremite za važne ispite i izazove vizualizujući ih pozitivno, da osvestite sopstvene sposobnosti i da ih ojačate.

Savet sofrologa: U periodu adolescencije treba nastojati da se tinejdžeru obezbedi prostor za izraživanja, gde ga dočekuju i slušaju bez osuđivanja i gde mogu da govore bez straha od pogleda svog sagovornika. Samo davanje prostora tinejdzeru da se izrazi, budi osmeh i radost kod njih, jer je upravo ovo pravo, iz pogleda tinejdzera, njima uskraćeno ili ugroženo. Oni bližu okolinu vide kao izvor kritike i pametovanja, a ne slušanja i sigurnosti. Roditelji ili drugi, koji u svom okruženju imaju mlade ljude koji prolaze kroz adolescentnu krizu, podršku za ovaj period mogu i treba da potraže kod psihologa ili sofrologa, ili kombinovano, u zavisnosti od sopstvenog senzibiliteta i potreba.

Vežba za tinejdžere i/ili one koji se iz drugog lica susreću sa ovom pojavom: Opišite sebe u pozitivnom svetlu. Pokušajte da nadjete što više pozitivnih osobina i karakteristika. Neka vama bliski prijatelji pročitaju i dopune ovu listu, kako oni vas vide.(ovo možete raditi unakrsno sa onima koji prolaze kroz period puberteta) Rezultat će biti iznenadjujući i impresivan za tinejdžera, jer će se uveriti koliko je sposoban i darovit, kao i da vredi ,samo mu niko do tog trenutka, na te osobine nije skrenuo pažnju.

Sofrolog: Ana Otović

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/CrI8NSHL2XZ/?igshid=ZjE2NGZiNDQ=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *