Fashion & Beauty Nega kose

Dubinsko pranje kose: da ili ne?

Koliko preparata za negu kose koristite? Neke statistike kažu da u proseku koristimo pet i više preparata za kosu. U jednom istraživanju iz 2017.godine došlo se do podatka da prosečna žena u Americi koristi u proseku 10 različitih preparata za kosu. Ako se u obzir uzmu i minerali nagomilani od ,,tvrde“ vode i ostatci farbe za kosu, dolazimo vrlo lako do situacije koju odlikuju problemi sa kožom glave: perut, saboreični dermatitis i drugi, ali i beživotna i masna kosa.

Šta možemo preduzeti ?

Osim što bi bilo dobro da smanjimo broj preparata za negu kose i damo joj prostora da ,,diše“ koristeći pre svega preparate bez sulfata ili veštačkih mirisa, bilo bi dobro da s vremena na vreme pročistimo kožu glave dubinskim pranjem u salonu ili kod kuće. Taj postupak je od velikog značaja, jer time omogućavamo veću provodljivost nutrijenata do same dlake. Masaža skalpa je takođe preporučljiva zbog podsticanja cirkulacije.

O čemu treba voditi računa kod dubinskog pranja kose?

Kao i kod izbora svih drugih vrsta preparata za negu kose, od izuzetne važnosti je izbor šampona za dubinsko pranje i pakovanje. Treba i ovde obratiti pažnju na prisustvo sulfata ili veštačkih mirisa. Zašto? Pa, zato što preinvazivni preparati mogu ukloniti i one ,,dobre“ izlučevine kože glave, a to su prirodno ulje i sebum, koji se nalazi na koži glave i dlake.

Tekst : N.V.

Naslovna fotografija:https://www.instagram.com/p/CpShyEZIiUV/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *