Lični razvoj Zdrava psiha Zdrave priče Zdravo telo

Šta te sprečava da živiš svoj najbolji život?

Kako biti samouvereniji?

Ako je to samopouzdanje, dobra vest je da samopouzdanje može da se izgradi, stimuliše i ojača. A onda služi da nam pomogne da preduzmemo korake u svom profesionalnom ili privatnom životu. U ovom članku ćemo se baviti pitanjem: ,,Kako biti samouvereniji?“

Kada mislimo da nismo samouvereni, važno je imati na umu da smo uprkos tome, u mnogim aspektima svog života imali samopouzdanja, samo na to nismo obratili pažnju. Postoji velika verovatnoća da smo ga samo izgubili iz vida i usredsredili se na delove svog života u kojima naše samopouzdanje još uvek ne postoji. Zato valja napomenuti da postoji mnogo stvari koje već radimo na dnevnoj bazi, a koje zahtevaju nivo poverenja u sebe, čak i jednostavne stvari kao što su ulazak u voz, kuvanje ili čitanje ovog članka.

Sve u svemu, uvereno tvrdim da smo puni resursa za koje često ne znamo ili na njih ne obraćamo pažnju, te se posledično desi da možda nismo uspeli da ih razvijemo duž našeg životnog puta.

Samopouzdanje je životni proces učenja: nešto  potiče od naše ličnosti ili vaspitanja, ali je oblikovano i našim iskustvima i događajima i načinom na koji se nosimo sa njima. Vremenom i kroz ponavljanje(vežbanje), postajemo bolji u suočavanju sa različitim situacijama. Upravo to nam daje više poverenja u sopstvene sposobnosti i unutrašnji potencijal. Čak i situacije sa kojima nismo upoznati od ranije, mogu postati manje obeshrabrujuće kada se osećamo sigurno u sebe i u ono što možemo da preduzmemo.

Strah je, sa druge strane, jaka emocija koja nas često sprečava da živimo najbolju verziju života i koja nam može pomutiti rasuđivanje. To nas može sprečiti čak i da pokušamo da probamo nešto novo i neretko nas dovesti do situacija u kojima ,,bežimo“.

Zahvaljujući prisustvu straha znamo šta sve ne možemo, ali hajde da pažnjom osvetlimo sve ono što možemo uraditi. Dakle, šta sve možemo?

Možemo naučiti da upotrebimo tu emociju, usuditi se da budemo ono što jesmo i čak se usudimo da ne uspemo. Možemo se usuditi da se otvorimo novim prilikama u svom životu, bez straha od neuspeha (ili zajedno s njim, ostavljajući njega da radi i govori svoje, a onda uprkos strahu, ostavljajući ga na miru i ne ulaziti u borbu s njim, dozvoliti sebi priliku za drugačiji odgovor.).

Kako sofrologija poboljšava vaše samopouzdanje?

Ako niste prirodno samouvereni, postoje načini na koje možete izgraditi samopouzdanje, a kroz sofrologiju.

Sofrologija je dinamična tehnika opuštanja koja dovodi u ravnotežu um i telo i uklapa se u naše unutrašnje resurse. Ona kao takva nam može obezbediti alate za razvoj sposobnosti da budemo samouvereni. Cilj sofrologije je da kroz razvoj svoje svesti poboljšate kvalitet života. To se radi kroz jednostavnu praksu za telo i um, gde učimo da se duboko povezujemo kroz opuštanje, disanje, vizuelizaciju i jednostavno kretanje.

Postoji mnogo sofroloških vežbi koje nam mogu pomoći da dostignemo novi nivo samopouzdanja. Na primer, koristimo specifične prakse opuštanja i fokusiranja kako bismo smirili um, dozvoljavajući sebi da se oslobodimo tenzija i negativnih uverenja koja imamo o sebi. Tada kroz jednostavne pokrete i vežbe disanja učimo da se više povezujemo sa našim telesnim senzacijama, gde se može stimulisati veliki deo našeg samopouzdanja. Ne možete se boriti protiv nedostatka samopouzdanja govoreći sebi da budete samouvereni. Neće funkcionisati naročito u stresnim situacijama ili u interakciji sa ljudima, čak će izazvati još veću frustraciju.

Treba napraviti mesta za uverenje da je samopouzdanje deo naše DNK i da se nalazi negde duboko, u našem telu i umu. Tokom vežbanja, uz pomoć pozitivnih vizuelizacija i naših kreativnih umova u opuštenom telu, možemo se ponovo povezati sa tim kakav je osećaj samopouzdanja, korak po korak. Samopouzdanje prija, samopouzdanje se oseća u svakoj ćeliji naseg tela, samopouzdanje nam omogućava da sanjamo velike snove i postavljamo ciljeve u skladu sa našim najdubljim vrednostima i težnjama. Samopouzdanje je u nama i umire od želje da bude ponovo otkriveno i da se pojavi kroz našu svest. Jednom kada to osetite dovoljno dugo u dinamičnom stanju relaksacije, to će prirodno početi da se ispoljava tokom vaših svakodnevnih aktivnosti.

Kroz svoju sofrološku praksu možete da trenirate svoj mozak da poveže fizički pokret sa pozitivnim osećajem kao što je osećaj smirenosti i samopouzdanja. Zatim ,zato što ste stvorili ove veze u mozgu ,između određenog pokreta ruke i specifičnog stanja uma (smirenosti i samopouzdanja), možete aktivirati svoje samopouzdanje na licu mesta kroz vaš gest.

Sofrološke vežbe za izgradnju samopouzdanja

 Disanje stomakom

 Abdominalno disanje je brz i lak način da postaneš centar svog sveta. Kada se osećaš usredsređeno, postaješ samouvereniji i smireniji.

Nađi udobnu stolicu, sedi i zatvori oči. Stavi ruke na pupak. Udahnite i proširite stomačić, izdahni i pusti stomačić da se vrati u položaj. Nakon 10 ponavljanja, napravi pauzu i opusti se puštajući da ti se dah odvija prirodno. Ovu vežbu možš ponoviti  i možda dodati fokus reč za svoj udah, na primer : „ samopouzdanje“. Udahni osećaj samopouzdanja i pusti ga da se prožima kroz celo svoje telo, dok izdišeš.

 Vizuelizacija

Možeš da radiš sa svojim sofrologom, koji bi pomogao u ostvarenju tvojih ciljeva, kroz niz vežbi vizuelizacije. Možeš naučiti da usidriš pozitivne senzacije od prethodnih iskustava, do budućih scenarija ili sadašnjeg trenutka. Tokom sofrološke seanse dobijaš priliku da se povežeš sa svojim telom i iskusiš pozitivna osećanja koja možeš nositi sa sobom do kraja dana.

U opuštenom sedećem položaju, zatvori oči i razmišljaj o uspešnom događaju iz prošlosti. Proživi ga u svom umu i sećanju na telo. Uzmi sve detalje: senzacije, emocije, boje, mirise, zvukove. Možeš odabrati da usidriš ova osećanja preciznim gestom, na primer pritiskom palca i kažiprsta zajedno, tako da, svaki put kada ponoviš ovaj gest, možeš prizvati iste prijatne senzacije.

Otvorite se za nova iskustva i probajte sofrologiju.

Ana Otović, sofrolog

Naslovna fotografija :https://www.instagram.com/p/Cq-HPcvoO87/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *