100% prirodno Exterijer Kreativan prostor Kreativan prostor Zdrave priče

ZAČINSKE BILJKE: ZELENI I MIRISNI OBODI BALKONA

Ako možete da birate, uz nagoveštaje onima koji žele da vam poklone cveće, neka to uvek bude sobna varijanta biljki, pa još bolje začinska. Njome uvek možete da upotpunite svoju kolekciju začinskog bilja. Must have: peršun, mohito nana, ruzmarin, bosiljak i kopriva. Dobar dodatak bi svakako bio Neven ili matičnjak.

Ljudi iza kojih stoje godine iskustva u baštovanstvu, kažu da treba početi od malog broja vrsta i sadnica. Ovaj naš i vaš početak, prema našem savetu (iza kog stoji višednevno istraživanje) spao je na tri biljke: peršun, nana i matičnjak. A onda, kada nam oni zamirišu i oplemene nam jela, piće i dušu, prelazimo na sledeći korak: još novih vrsta.

Peršun je biljka koja uspeva u skoro svim sobnim uslovima, a neretko i na prozorskim okvirima ili balkonima. On može biti podstanar u saksiji petunija ili drugih letnjih cvetova, ali i cimer drugim začinskim biljkama, poput nane ili matičnjaka. Sve troje vole vlagu, sunce i prihranu. Ako se odlučite za kombinaciju zemljišta i komposta, neka to bude u odnosu 2:1. Pored toga što je peršun divan dodatak jelima i salatama, zanimljivo je da je koristan kao napitak koji pospešuje topljenje masnih naslaga i detoksikaciju. Nešto što nam je, koračajući u susret letu, veoma dobrodošlo, zar ne?

Kada pričamo o nani, dobro je izabrati onu mohito vrstu, zbog jačeg mirisa i ukusa, a i kao takva biće sjajan dodatak za osvežavajuće napitke tokom predstojećih letnjih dana (bez, ali i sa alkoholom – pa ko voli nek izvoli).

Matičnjak će vam sa druge strane žardinjere izraziti zahvalnost svojim limunkastim mirisom i ukusom, naročito onda kada mu udelite neku kap vode više, dok čaj od matičnjaka obećava miran i prijatan san.

Ako se pak odlučite da neke od ovih začinskih biljaka nabavite u sušenoj varijanti, obratite pažnju da nije prošlo više od godinu dana, od momenta branja biljke. 

Tekst: N.V.

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/CrD_QCDsXr7/?igshid=YmMyMTA2M2Y=


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *