Književnost Umetnost

Junska lista za čitanje i (misaono) skitanje

Ovaj mesec zaslužuje posebno mesto u srcima svih nas, koji ma gde da pođemo, nosimo miris mora među nozdrvama i zvuk talasa u kosi. S tim u vezi, daje mi se (ovih dana naročito) da sanjarim, da maštam i verujem u svoje himere. Ako pak spadaš u redove nevernih Toma, pomenuću ti da, o letu Gospodnjem sanjarim, evo ima jedna slabašna zima i lagana jesen, unazad. Sanjarim i zamišljam pesak među prstima i so na koži. Konačno, sada kada smo na dohvat tog sna, niko, pa čak ni ja, više ne može učiniti ništa, da njegovo ostvarenje spreči. Tako je to i sa ma kojim, drugim snom ili himerom ili himericom. Prvo veruješ, onda joj posvetiš pažnju i materijalizacija se posledično desi. Zato, svaku napisanu reč, za koju mnogi kažu da je deo fikcije, uzimam vrlo neozbiljno, za ozbiljno. Evo je jedna, posve junska lista naslova, među kojima (bar) jedan možeš da ,,isprobaš”, pa ako paše- paše. Ako pak ne bude tako, neka…talasi će isprati sva loša iskustva, samo im se prepusti.

ANŽELIK

Gijom Muso

Pariz, Božić 2021.

Matijas Tajfer se budi u bolničkoj sobi posle infarkta. Čuje boženstvenu muziku, otvara oči i pored svog kreveta vidi prelepu nepoznatu devojku.

To je Luiza Kolanž, studentkinja koja svira violončelo bolesnicima. Sažnavši da je Matijas policajac, moli ga da uzme jedan veoma neobičan slučaj – tajanstvenu smrt njene majke, primabalerine Stele Petrenko.

Na početku nerado, Matijas ipak pristaje i tako počinje uzbudljiva istraga koja oduzima dah: od uzavrelih ulica Pariza do tmurnih kanala Venecije, prateći tajnu koja će dovesti do zagonetke čije se rešenje krije u životu koji bismo želeli da vodimo, ljubavi koja je mogla da nam se desi i mesta za koje se još nadamo da ćemo ga naći.

Dramatično, iznenađujuće, uzbudljivo. Roman koji će vas zarobiti u lavirintu emocija u kom sve ono što je na jednoj stranici izvesno, već na drugoj nije.

Knjiga za sve one koji uživaju u uzbudljivim trilerima koji se čitaju u jednom dahu.

ŽENE KOJE KUPUJU CVEĆE

Vanesa Monfort

Kad bi trebalo da odabereš samo jedan cvet od svih, koji bi to bio?

Zarazna, smešna, romantična, iskrena, uzbudljiva priča o prijateljstvu u potrazi za ženskom nezavisnošću i epskom putovanju u središte snova savremenih žena.

U maloj centralnoj četvrti Madrida pet sasvim različitih žena kupuju cveće. Isprva ga nijedna ne kupuje za sebe: jedna to čini za tajnu ljubav, druga za svoju kancelariju, treća da bi ga slikala, četvrta za svoje mušterije, peta… za jednog mrtvog čoveka. Sve su na životnoj prekretnici, svakoj od njih potreban je putokaz da bi nastavila dalje. Ekscentrična i mudra vlasnica cvećare Anđelov vrt okupljaće ih svakog četvrtka uveče da bi zajedno popile čašu belog vina i opustile se. Ubrzo će se među ovim ženama razviti prijateljstvo koje će im pomoći da preuzmu kormilo života u svoje ruke pa makar zaplovile i potpuno neočekivanim vodama.

„Priča koja će vas nadahnuti i motivisati.“
– Cuatro

„Bilo je krajnje vreme da se neko posveti milenijalkama i shvati njihove želje i potrebe. Ovaj roman je razonoda, ali i preko potreban vodič za žene novog doba.“
– casadellibro.com

„Duhovita, nepretenciozna, a ipak nezaobilazna knjiga za svaku ženu – majku, ćerku, zaposlenu ženu ili domaćicu.“
– librerianacional.com

PERTLE

Domeniko Starnone

„Sjajna i oštra poput slomljenog kristala, emocijama nabijena priča o ljubavi, porodici i posledicama koje snosimo kada pod pritiskom životne rutine olako donesemo pogrešne odluke.“ Guardian

„Ako si zaboravio, poštovani gospodine, podsetiću te: ja sam tvoja žena.“ Ovako počinje Vandino pismo mužu koji je otišao od kuće, prepustivši je buri nemoćnog besa i pitanjima bez odgovora.

Venčali su se mladi, bili su nezavisni, ali se onda svet oko njih promenio. Porodični život je postao opterećenje.

Zato je on sada u Rimu, zaljubljen u ljupku neznanku s kojom su dani uvek veseli, a ona je ostala s decom u Napulju da sagledava njihov sve hladniji odnos.

Šta smo spremni da žrtvujemo da se ne bismo osećali kao da smo u klopci? I šta gubimo kad odlučimo da se vratimo? Jer ništa nije radikalnije od napuštanja porodice i ništa nije čvršće od nevidljivih spona koje vezuju ljude. Ponekad je dovoljan neki gotovo beznačajan postupak da ono što smo pokušali da zaboravimo ponovo ispliva na površinu.

Domeniko Starnone nam poklanja dirljivu i vrlo snažnu priču o bekstvu, povratku i svim promašajima, onim koji nam deluju neprebrodivo i onim koji nas prate celog života.

MOĆ DRVEĆA

Peter Voleben

Od autora svetskih bestselera Tajni život drveća i Skriveni život životinja

Kako drveće uči da izađe na kraj s klimatskim promenama – i zašto će nas šuma spasti ako joj to dopustimo.

U svetskom bestseleru Tajni život drveća Peter Voleben je izneo zapanjujuća otkrića o „društvenim mrežama“ drveća i načinu na koji ono komunicira. U Moći drveća on se okreće njihovoj (i našoj!) budućnosti, sa oštrom kritikom upravljanja šumama, sadnje drveća i eksploatacije starih šuma.

Dok političari i ekonomski lideri žele da verujemo da se seča šuma može nadoknaditi masovnom sadnjom drveća, Voleben upozorava: šume se ne sade! Moramo shvatiti da su šume više od puke zbirke drveća, one su ekosistemi koji se sastoje od hiljada vrsta organizama: bakterija, gljiva i životinja. Zbog toga plantaže drveća neće sprečiti efekte staklene bašte, naprotiv – mnoge od njih dovode do prave ekološke katastrofe. Takvo drveće je često podložnije bolestima, poplavama, požarima i klizištima.

Kako onda da spasemo drveće, u našem sopstvenom interesu? Odmaknimo se i pustimo šume – koje su prirodno opremljene za to – da se suoče sa izazovima životne sredine, da se izleče od klimatskih promena uzrokovanih ljudskim faktorom.

Moć drveća je prosvetljujući manifest za očuvanje beskonačne raznolikosti prirode, čiju osetljivu interakciju još ne razumemo u potpunosti.

MAJSTOR I MARGARITA

Mihail Bulgakov

Tridesetih godina prošlog veka u Moskvu stiže đavo. Ubrzo po dolasku, ovaj neočekivani posetilac sa svojim pomoćnicima, među kojima su i jedan mačor koji govori i prelepa veštica, unosi pometnju kod Moskovljana koji odbijaju da veruju kako u Boga tako i u đavola. U međuvremenu, Majstor, autor neobjavljenog rukopisa o Isusu Hristu i Pontiju Pilatu, očajan leži u psihijatrijskoj bolnici. Njemu odana Margarita toliko ga voli da je zarad njega spremna da đavolu proda dušu.

Po mnogo čemu jedinstven u ruskoj književnosti, ovaj roman obiluje humorom i filozofskom dubinom. Zbog cenzure i aluzija na Staljinovu diktaturu je ovo vrhunsko delo Mihaila Bulgakova u celosti objavljeno bezmalo tri decenije posle piščeve smrti. Danas je osvedočeno blago svetske književnosti.  

KAPETANOVA KĆI I DRUGE PRIČE

Aleksandar Sergejevič Puškin

Naravno da je poezija Puškina, nešto što ne treba zaobići, ali pored toga, donosimo i druge tvorbe od ovog velikana.

Na početku devetnaestog veka, ruska književnost i dalje je na krhkim nogama. Nedostaju joj Šekspir, Servantes ili Petrarka. Puškin će potpuno sam ispuniti te praznine. U poeziji, delom Ruslan i Ljudmila, u drami – Borisom Godunovim, ali i u novelama poput Priče pokojnog Ivana Petroviča Bjelkina. Sa samo 31 godinom postavio je temelje celokupne istorije ruske književnosti, čijim je najvažnijim ličnostima, od Ljermontova do Gorkog, bio nepresušna inspiracija. Iako je Puškinov život završen u duelu kada je imao 38 godina i bio slika i prilika romantizma, njegov stil pisanja, a naročito proza, prožet je trezvenim klasicizmom. Istovremeno elegantna, škakljiva, diskretno obojena blagom ironijom, njegova dela govore kako o malim ljudima, tako i o visokoj gospodi, bacajući nežno svetlo na najdublje dubine duše sa neverovatnom jednostavnošću, senzibilnošću i neizmernim umetničkim savršenstvom.

KUKAVIČJA PILAD

Labud Dragić

Za Kukavičju pilad Labud Dragić je dobio četiri ugledne književne nagrade: „Isidora Sekulić“, „Momo Kapor“, „Svetozar Ćorović“, „Pečat vremena“. Sve to govori o umetničkoj uspešnosti Labudovog pristupa jednoj moralno-istorijskoj temi i drami: komitskom pokretu organizovanom u Italiji posle Velikog rata i Ujedinjenja – s ciljem da na crnogorski presto vrati kralja Nikolu. Veliki rečnik dijalekatskog obilja još je jedna dimenzija ove raskošne proze.

Tekst: N.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *