Gde ići? Gradski vodič Inspiriši se Umetnost

Kreativci na Kalemegdanu: Ilustrofest

U PETAK SVEČANO OTVARANJE  5. ILUSTROFEST – MEĐUNARODNOG FESTIVALA

NAJBOLJIH ILUSTRACIJA

5. međunarodni festival Ilustracije – Ilustrofest održava se na Beogradskoj tvrđavi (Savsko šetalište) od 7. do 14. jula, uz generalno pokroviteljstvo Banke Poštanska Štedionica i partnere Festivala JP Beogradska Tvrđava i Beogradske pijace.

Na otvaranju ćemo predstaviti veliku međunarodnu izložbu najboljih ilustracija iz celog sveta. Izložbom su obuhvaćene ilustracije rađene za knjige za decu i odrasle, ilustracije iz oblasti dizajna i advertising-a, ilustracije u magazinima, društveno-odgovorne ilustracije kao i najbolji lični projekti svetskih kreativaca.

Ova izložba rezultat je godišnjeg takmičenja koje svake godine organizujemo u potrazi za novim kreativcima i svežim idejama sa željom da Beograd bude centar evropske i svetske kreativnosti!

Za učešće na ovogodišnjem međunarodnom festivalu ilustracije prijavilo se skoro 800 autora iz celog sveta! Izuzetan odziv umetnika od Njujorka do Moskve… dokazuje da je Festival prepoznat u svetskoj kreativnoj zajednici i predstavlja veliki podsticaj organizatorima za dalji razvoj festivala!

Ovogodišnji žiri, koji su činili uglavnom prošlogodišnji laureati: Dejan Kralj (Slovenija), Manca Krošelj (Slovenija), Ester Garcia (Španija), Natalija Palurović (Srbija) i Ksenija Marinković, srpska kustoškinja, odabrao je u selekciju 176 autora iz 28 zemalja (Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kanada, Kina, Hrvatska, Kuba, Egipat, Francuska, Dzordzija, Nemačka, Iran, Italija, Meksiko, Severna Makedonija, Poljska, Rusija, Sjedinjene američke države, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Turska, Velika Britanija i Ukrajina). 

Njihovi radovi biće predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi na svečanom otvaranju Ilustrofesta 7. jula na Beogradskoj tvrđavi (Savsko šetalište) u 20 časova. Tom prilikom biće organizovana i ceremonija proglašenja najboljih ilustratora, dodela nagrada i party u čast nagrađenih.

U partnerstvu sa JP Beogradske pijace Ilustrofest tradicionalno organizuje i Art Bazar koji će ove godine trajati 7.7. 8.7. 9. 7. i 14. 7. od 18 do 22 časova. Zahvaljujući JP Beogradske pijace mladi ilustratori dobili su besplatan prostor za izlaganje svojih ilustracija i ilustrovanih predmeta (odeća, obuća, nakit, posuđe, torbe…) koje će posetioci moći da kupe direktno od autora i podrže lokalnu kreativnost.

Tokom vikenda (8. i 9. jula od 18 časova) na Kalemegdanu, biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustrovanja za decu koje drže mladi i talentovani umetnici. Deca će naučiti da ilustruju omiljene likove, naprave sami 3D igračke, biće organizovana i radionica ilustrovanja vezom za decu i roditelje.

Ulaz je slobodan! Dobrodošli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *