100% prirodno Ekologija Ideje za dom Inspiriši se Kreativan prostor Zdrave priče

Novogodišnje drvo-simbol večnog života

Praznična radost uvek počinje onda kada u dom unesemo to divno rajsko drvo, ono oko kog se i danas sve uvija i odvija. Večeri kada sve utihne i kada žišci prazničnih svetiljki u dubokom zelenilu jelke ostanu jedini izvor svetlosti, ostane i iskra radosti, da nam greje dušu. Ponekad maštamo da baš tu iskru uzmemo i učinimo večnom.  Odlučili smo da ove godine promenimo sudbinu jelke iz Andersenove bajke, te da svakom drvetu pružimo novu šansu unoseći u novu godinu i dašak kiseonika, tako što ćemo baš svaku jelku vratiti tamo gde pripada. Kako da naša bajka ima srećan kraj saznali smo iz razgovora sa Borisom Ivanovićem, master inženjerom šumarstva.

Šta je najbolji izbor kad su ekološka rešenja u pitanju?

Uvek je dobro izabrati sadnicu četinara namenski uzgajanu u svrhu novogodišnje jelke, kao „jelku sa busenom“. Na ovaj način, a nakon Novogodišnjih praznika, u mogućnosti smo da presadnjom ove sadnice obogatimo određeni prostor novim, mladim stablom, koje će kroz svoj rast i razvoj narednih godina, na toj mikrolokaciji doprinositi unapređenju stanja životne sredine svim svojim korisnim funkcijama.

Christmas tree decorated by lights

Kako izabrati novogodišnju jelku s busenom?

Veoma je važno od koga kupujete sadnicu određene vrste četinara, namenski uzgajanu za potrebe prodaje kao „novogodišnju jelku“. Prodavac, tj. rasadnik bi trebao da bude registrovan, kao i da je u mogućnosti da Vam pored fiskalnog računa izda i odgovarajuću prateću dokumentaciju koja potvrđuje poreklo sadnice koju kupujete. Zatim, potrebno je obratiti pažnju da busen nije u velikoj meri oštećen, jer ukoliko jeste, postoji mogućnost da je oštećen i korenov sistem, a samim tim i dalji opstanak te sadnice. Takođe, treba obratiti pažnju da li je terminalni izbojak, tzv. „vrh jelke“ (a može ih biti i više), ceo, zdrav, da nije slučajno prelomljen ili oštećen.

Kako negovati jelku sa busenom i šta je potrebno da bi ona mogla posle praznika da nastavi svoj život u prirodi?

Ne unositi je u kuću ili stan mnogo pre dočeka Nove Godine. U kućnim uslovima, uz svu negu, ne može da opstane duže od 15 do 20 dana. Preporuka je uneti je najranije pet dana pred doček. Veličina busena je u zavisnosti od starosti i visine sadnice određena prilikom vađenja te sadnice iz proizvodne leje u rasadniku. Veličina busena se kreće u rasponu od 30 do 60 cm u prečniku i isto toliko u širinu (dubinu). U skladu sa tim dimenzijama potrebno je obezbediti adekvatnu posudu (saksiju) ili ambalažu (kutiju) nešto malo većih dimenzija u odnosu na busen. Nikako ne oštećivati (smanjivati, kratiti) busen kako bi stao u ambalažu manjih dimenzija, već ambalažu prilagoditi veličini busena, ovo je jako važno kako startno ne bi oštetili busen, a sami tim i celu sadnicu. Zatim, sadnica ne sme biti postavljena direktno pored grejnog ili grejnih tela, to nepovoljno utiče na njenu vitalnost. Zaliti busen povremeno, 2 – 3 puta tokom vremena dok je jelka u zatvorenom prostoru. Oprezno je ukrasiti kako ne bi došlo do oštećenja na tzv. „vrhu jelke“. Preporučljivo je, u posudu ili ambalažu u kojoj se nalazi busen dodati malo humusa i pomešati ga sa sitnim kamenom (šljunkom), zbog aeracije. Nakon praznika, sadnicu četinara namenski uzgajanu u svrhu novogodišnje jelke, zajedno sa busenom, pažljivo preneti u hodnik ili neko drugo zgodno mesto koje se ne greje, kako bi se sadnica privikla na uslove klime koje je očekuju nakon presadnje.

Sadnju obavljati kada je temperatura u plusu i kada zemlja nije smrzla. Sadnicu saditi u prethodno iskopanu sadnu jamu veličine nešto veće od prečnika busena i dubine nešto veće od dužine busena. Prekriti je rastresitom zemljom, koju je potrebno sabiti oko korenovog vrata (mesto gde drvenasti deo biljke izlazi iz busena). Zaliti je po potrebi i u skladu sa vremenskim prilikama (ako pada kiša ili sneg ne zalivati je, ako je minus ne zalivati je, ako je plus i suvo vreme zaliti je 1 – 2 puta nedeljno tokom zimskih meseci, a sa proleća i u toku leta 3 – 5 puta).

Christmas tree with cones on a city street illuminated with a garland. Close view

Gde presaditi jelku sa busenom ukoliko nemate dvorište?

Postoji nekoliko mogućih rešenja. Obratite se na vreme Javnom komunalnom preduzeću zaduženom za poslove zelenila i zamoliti ih da Vam odobre sadnju sadnice na javnoj površini koja je pod njihovom ingerencijom. Možete je pokloniti nekom ko ima uslova da je zasadi, nekoj instituciji (vrtić, škola, zdravstvena ustanova,…itd.) ili se opredeliti za veštačku ili sečenu jelku.

Kakva je ponuda po ovom pitanju i da li su rasadnici u vlasništvu ,,Srbijašume” spremni za predstojeće praznike?

Javno preduzeće „Srbijašume“ u svojim rasadnicima širom Srbije ima u ponudi sadnice četinarskih vrsta drveća namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki, kako sa busenom, tako ukoliko kupac to zatraži i sečene. Od vrsta preovladavaju: smrča, bodljiva smrča, srebrna smrča, jela, dugoigličava jela, Pančićeva omorika, duglazija. Najveća ponuda se može naći u rasadnicima na području Beograda (Topčider, Sremčica, Ripanj i Zuce), ali i u rasadnicima na području Kragujevca, Kruševca, Požege, Boljevca, Vlasotinca, Ćuprije,…itd.

Tekst: N.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *