Književnost

Promocija knjige “Gvozdeni oblaci” Branislava Jankovića

Promocija knjige „Gvozdeni oblaci“ Branislava Jankovića održaće se u utorak 28. maja 2019. u knjižari Delfi SKC (Kralja Milana 48). Osim autora, o novim hronikama raspopa i istražitelja Jevrema Utvića govoriće novinarka Ksenija Prodanović i pisac Dejan Stojiljković, koji je i urednik knjige.

Radnja ovog istorijskog trilera počinje ubistvom žene u haremu Zekerija-paše, jednog od zapovednika Niša. Pošto ne može da sam pronađe ubicu, paša traži pomoć od Uzun-age, svog najvećeg neprijatelja, da pronađe i dovede raspopa Jevrema Utvića, razvratnika i bivšeg ubicu, pripadnika Obrenovićeve tajne policije. Iako mu je glava ucenjena zbog učešća u Milojevoj buni, Jevrem se odaziva pozivu, ali ni njegovo prisustvo na pašinom dvoru ne sprečava nova ubistva. U lagumima ispod pašinih dvorova raspop pronalazi tajne koje će baciti senku sumnje na svakog u istrazi.

Besomučna potraga vodi čitaoca od ciganskih šatri do turskih zindana, od spaljenih srpskih sela do niških džamija, od izdaja do večnih prijateljstava, od senki do sunca. I do jedne ljubavi zbog koje se paša i aga nikada neće pomiriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *