Nekategorizovano

DECEMBARSKI SHOWCASE INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU

Na Velikoj sceni Doma kulture studentski grad 21. decembra s početkom u 20.00 časova održaće se tradicionalnli SHOWCASE Instituta za umetničku igru – predstavljanje studenata svih odseka i godina ove visokoškolske institucije.

Šta objedinjuje savremeni ples, čije je polazište u slučajnosti, tišini, geometriji, sa klasičnim baletom koji donosi muziku večnog Šostakoviča ili Čajkovskog i koreografije koje je izmaštao slavni  koreograf Marijus Petipa sa nasleđem ruskog i slovačkog folklora?  

Institut za umetničku igru u Beogradu, u svom godišnjem prikazivanju studentskih radova, rađenih pod vođstvom vrsnih  pedagoga i koreografa, uspeva da, tokom jedne večeri, objedini ova tri  polja  scenske  igre, pružajući zanimljiv i uzbudljiv program publici.

U koreografijama “Za 6” i “86268 4226” koreograf i pedagog Ognjen Vučinić, vodi studente tragom eksperimenta, koji su započeli jedni od  najvećih inovatora savremenog plesa – Mers Kaningam i Džon Kejdž, uvodeći  apstrakciju i slučajnost u pojam plesa kao i potpuno drugačiji tretman muzike i zvuka. Koreografija “Za 6” se izvodi bez muzike, asocirajući na legendarni komad  “4’33” Džona Kejdža, koji je smatrao da sve što radimo može biti muzika ali i navodeći plesače na potpunu koncentraciju kao i povišenu svest o drugima u prostoru.

Koreografija  “86268 4226” ispituje rad sa slučajnošću koja uslovljava kretanje plesača na sceni, ispisujući enigmatične putanje.

Balet majstor i primabalerina Amalia Mindrutiu iz Rumunije, gostujući profesor klasičnog baleta, repertoara i metodike na Institutu za umetničku igru i rukovodilac Kompanije Balet mladih, realizuje složenu saradnju između mladih igrača iz Baleta mladih, studenata, profesionalnih igrača iz Narodnog pozorišta u Beogradu kao i gostujućih igrača Nacionalne opere iz Temišvara. Oni će prikazati raspon svog umeća, igrajući varijacije između ostalog i iz čuvenih baleta Evgenije Onjegin i Don Kihota  ali i uz potresnu i magičnu numeru Adios Nonin (Zbogom oče) Astora Pjacole.

Diplomac Boban Kostić i njegova koleginica, studentkinja treće godine na odseku za Scenski narodnu igru i muziku Nevena Antić, su izabrali zanimljiv pristup, istražujući kroz priču velikog pisca Alekseja Nikolajeviča Tolstoja nasleđe ruskog folklora i njegovo savremeno uprizorenje (Kostić) kao i nasleđe slovačkog folklora, kroz ljubavni duet (Antić), na taj način takođe i podsećajući  našu publiku na dve velike kulture, navodi autorka teksta Prof. Dijana Milošević.

Ulaz za publiku je slobodan uz pridržavanja svih mera i ograničenja broja publike.

Fotografije Nemanja Maraš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *