Putovanje koje me je promenilo

ŠVEDSKA ZEMLjA SNOVA

Zvanično na samom vrhu liste svetskih zemalja najboljih za život. Zaista je čudesno biti u zemlji u kojoj pisci za decu imaju tretman rok zvezda, zemlji u kojoj se učitelji i bibliotekari smatraju podjednako važnim članovima društva kao i bankari i advokati, zemlji koja je prihvatila i asimilovala u društvo 6.000 dece izbeglica. Švedska je zemlja prosperiteta i jednakosti u koju je dobrodošao svako ko želi da uči! Svako ko aplicira za imigraciju, može odmah početi da uči švedski jezik, čak i on-line potpuno besplatno a na raspolaganju su mu jaki radnički savezi koji pružaju punu podršku u edukaciji, prekvalifikaciji i kontinuiranim programima učenja. Dodela najveće evropske nagrade za književnost za decu i mlade Astrid Lindgren Memorial Award podrazumeva i novčanu nagradu autoru u vrednosti od oko 500.000 eura što je najvrednija nagrada koja se dodeljuje književnicima u Evropi. Novac dolazi iz poreza građana a u strogoj i pravednoj selekciji koja traje gotovo godinu dana, sve države mogu učestvovati posredstvom najvećih književnih udruženja i izdavačkih kuća u svojoj zemlji, predlažući svoje kandidate

svedska-4

ČITANJE JE PUT KA DEMOKRATIJI, OTVORENOM DRUŠTVU.

Švedska ima instituciju „ambasador čitanja”. Reč je o ličnosti koja svojim javnim društvenim angažmanom radi na promovisanju i podsticanju čitanja kod mladih. Gđa Anne – Marie Korling obavlja ovu delatnost sa velikom radošću. I sama pisac i strastveni čitač, koristi svaku priliku da u šetnji, vožnji tramvajem čita za druge. Uvek sa sobom, zadenutu za pojas, nosi neku knjigu i često se obraća nepoznatoj deci i mladima rečima: „moram nešto da ti pročitam”. Kao „reading society” Švedska ima programe „Read to me Dad” koji ima za cilj da podstakne očeve (posebno radnike, članove radničkog saveza) da više čitaju svojoj deci i „Book Start” – inicijativu Art Council-a usmerenu na popularizovanje i dostupnost knjiga deci od šestog meseca rođenja. Poseban kuriozitet u vremenu migracija i migranske krize predstavljaju „Silent books” knjige koje su kreirane bez ijedne reči tako da mogu da ih razumeju sva deca sveta.

svedska-5

KULTURA ZA SVE

Kuća kulture (Kulturhuset City Theatre) u samom centru Stokholma je jedna od najvećih institucija kulture u severnoj Evropi – otvorena kuća, kako je osećaju i svi stanovnici ovog grada. Sa idejom da kultura treba da bude dostupna svima, ovde svako može da se registruje, pozajmljuje knjige besplatno ali i uživa u najrazličitijim kulturnim sadržajima osmišljenim za sve uzraste. „Room for kids” soba za decu – posebno osmišljena za najmlađe koji mogu da puze i razgledaju knjige namenjene njihovom uzrastu. Tinejdžeri imaju potpuno odvojen prostor, sa kuhinjom jer kako to kaže gđa Helena Gomer, direktor biblioteke za decu, „Svaka biblioteka treba da ima kuhinju – kuhinja je uvek mesto okupljanja, srce kuće!” Ovde mladi mogu besplatno da skuvaju sebi čaj, naprave sendvič, dok uživaju u svom prostoru među knjigama i stripovima. Mladi mogu da okupe ekipu i apliciraju za 1000 evra bespovratnih sredstava za vlastiti projekat iz kulture. U roku od pet dana mogu da dobiju sredstva koja su naravno dužni da upotrebe u svrhu svog projekta. U kući kulture mogu proći i obuke za rukovanje instrumentima, dizajniranje odeće, umetničke časove… na raspolaganju su im instrumenti za muziciranje, DJ pult, tonska soba za snimanje radio emisija ili vlastite muzike, prostor za slikanje ili štampu u kom mogu da dizajniraju svoju majicu i odmah odštampaju svoj dizajn.

svedska-6

STOKHOLM

Stokholm – glavni grad Skandinavije, nazivaju ga i „Nordijska Venecija” zbog prirodnih lepota i vode koja ga okružuje sa svih strana. Stokholm se pruža na 14 ostrva a voda je toliko čista da možete da plivate ili pecate lososa u sred gradskog centra. Staro gradsko jezgro Gamla Stan potpuno vas vraća u prošla vremena, sa prekrasnim obojenim fasadama, raskošno dekorisanim vratima i srednjovekovnim belim kamenom. Gamla Stan osvaja brojnim nanizanim radnjama umetnika, zanatlija, staklorezaca, dizajnerskim radnjama i restoranima koji vas pozivaju na tradicionalnu fiku (kafa sa kolačem) ili ukusan obrok. Riba je često na trpezi, posebno losos i haringa, potaž od graška, svinjske kobasice ili goveđi gulaš a za posebne prilike poslužiće vas princezinom tortom (Princesstarta) prelivenom zelenim marcipanom sa savršeno laganim voćnim kremom.

svedska-8Foto; Arhiva Aha magazina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *