Burgeri od crvenog sočiva i prosa

burger

Za tri osobe:

½ šolje skuvanog crvenog sočiva
½ šolje kuvanog prosa
1 čen belog luka (sitno seckanog)
1 manji ljubičasti luk (seckan na kockice)
60 g pečenog indijskog oraha
1 kašika čija semenki
1 kašičica karija (možete staviti i manje ili probati s garam masalom)
1 struk svežeg peršuna
100 g kuvanog kukuruza
3 kašike maslinovog ulja za kuvanje
so, biber
Raita s mileramom i nanom
5 kašika milerama
1 struk sveže nane (sitno seckane)
½ kašičice meda
½ kašičice belog luka u prahu
so
*šolja 250 ml

Zagrejte kašiku maslinovog ulja na srednje jakoj temperaturi. Propržite kratko ljubičasti i beli luk, dodajte kari i izmešajte. Dodajte proso i dobro oceđeno sočivo, izmešajte i kratko propržite. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite sa strane da se ohladi. Za to vreme sameljite indijske orahe u multipraktiku. U njih dodajte čija semenke, peršun i ohlađenu smesu sočiva i prosa. Izmiksajte sve pa prebacite u činiju. Još kratko rukom izgnječite pa dodajte kuvani kukuruz. Izmešajte i ostavite u frižideru oko 20 minuta (smesu možete spakovati u posudu, zatvoriti i iskoristiti je i u naredna tri dana). Izvadite iz frižidera i formirajte burgere veličine po želji. Dve kašike maslinovog ulja zagrejte na srednje jakoj temperaturi i pecite burgere sa svake strane po pet-šest minuta. Pri prevrtanju budite pažljivi, topli burgeri su mekši. Kada su ispečeni s obe strane, pažljivo ih prebacite na salvetu i ostavite desetak minuta da odstoje pre konzumacije. Sve sastojke za raitu umešajte i posolite po ukusu. Burgere služite u integralnoj tortilji s puno salate i raitom.

Recept i foto: Nevena Zelunka Cvijetić

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>