Film Umetnost

FESTIVAL ITALIJANSKOG FILMA

festival italijanskog filma 2017

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu, kulturno udruženje Excellence predstavlja Festival italijanskog filma u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Italijanskim ministarstvom za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT). Od 16. do 24. septembra festival će biti posvećen novom italijanskom filmu i postaje najvažniji na Balkanu u predstavljanju italijanske savremene kinematografije.  Sve projekcije održavaju se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu. Kao dodatak projekcijama, 17. i 18. septembra Jugoslovenska kinoteka biće domaćin profesionalnih susreta filmskog tržišta dve zemlje, sa ciljem stvaranja koprodukcija ili samostalnih produkcija. Pored producenata i filmskih distributera, na poslovnim susretima učestvuju i predstavnici za film ministarstva Italije za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT), Italijanske filmske komisije, asocijacije ANICA i predstavnik RAI Cinema za kupovinu inostranog programa. Biće organizovana i poseta filmskim studijima u okolini Beograda. Pored toga, italijanskim filmskim predstavnicima biće prikazani novi filmovi srpske kinematografije.

Ovogodišnje izdanje festivala prikazaće novu generaciju italijanskih reditelja, a sam događaj predstavlja saradnju Jugoslovenske kinoteke i Instituta Luče Činečita (Istituto Luce Cinecittà) koji zajedno selektuju filmove i organizuju posete filmskih delegacija dve zemlje. Festival će 16. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriti proslavljeni italijanski reditelj Paolo Đenoveze (Paolo Genovese), reditelj ovogodišnjeg blokbastera u Italiji „Potpuni stranci“, koji će nakon projekcije razgovarati sa publikom.

Kao prateći program festivala, umetnost i moda doprineće predstavljanju filmova. Instalacije i modne kreacije kuća Gatinoni i Todorović biće postavljene u Jugoslovenskoj kinoteci, kao i izložba savremenih umetnika iz Italije i Srbije, među kojima su: Milija Belić, Marko Gavrilović, Ivana Milev, Emanuela Fjoreli, Mikaela Latancio i Paolo Radi. Ceo prateći program simbolično predstavlja saradnju Srbije i Italije.

Festival je jedinstvena prilika da publika uživa u remek delima i savremenim filmovima italijanske kinematografije, kao i da se otvore mogućnosti saradnje među predstavnicima filmske industrije.

Festival će biti svečano otvoren u subotu 16. septembra u 17.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci. Projekcija filma „Potpuni stranci“ počinje u 18.00 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *