Gde ići?

Predstava “35 KALORIJA BEZ ŠEĆERA” premijerno u Domu omladine Beograda

Pozorišna predstava “35 kalorija bez šećera” o problemima ishrane i anoreksije među mladima, rađena po istoimenoj knjizi naše najčitanije spisateljice za mlade Jasminke Petrović, biće premijerno izvedena u sai Amerikana Doma omladine Beograda 22. i 23. januara 2019. godine, sa početkom u 20 časova.

ULAZNICE SU U PRODAJI PO CENI OD 500 RSD NA SVIM TICKET VISION PRODAJNIM MESTIMA, KAO I PUTEM SAJTA TICKETS.RS.

Dodatne informacije o grupnim posetama i popustima dostupne su preko Fejsbuk stranice Studio Centra.

Problem ishrane kod mladih ljudi, posebno kod devojčica, koje u periodu odrastanja, teže da izgledaju kao popularne manekenke sa televizije, dovode do ozbiljnih poremećaja kao što je anoreksija. Ova teško izlečiva, smrtna bolest se najčešće javlja kod mladih ljudi, uzrasta od 12. do 25. godine života i predstavlja sve veći problem današnjice, kada su moda i izgled postali najbitniji faktor u odrastanju većine devojčica. Kod nas se poslednjih godina beleži sve veći porast ove bolesti, koji se često ne prepoznaje na vreme, pa se otkriva u poodmakloj fazi, kada više nije tako jednostavno lečiti ovakvu vrstu poremećaja.

Jasminka Petrović, spisateljica neverovatnog mladalačkog duha, uspela je ovu tešku temu da predstavi kroz svoju knjigu “35 kalorija bez šećera”, kroz lekoviti humor, koristeći motive dve priče. Jovana i Tara provode zimski raspust kod jedne vesele porodice u Grockoj. I dok okolna brda dremaju pod debelim snegom, a Dunav gleda svoja posla, u kući se odvija prava drama. Kada vaga pokaže pola kilograma više, neko nestaje iz kuće, neko dolazi do zapanjujućeg saznanja, kopajući po Internetu, a jedna devojka se bori sa zmijom u stomaku. Negde pored Save, događa se nešto veoma slično, ali mnogo strašnije.

Pozorišna predstava “35 kalorija bez šećera” je rađena na veoma moderan, duhovit i zabavan način. Junaci su mladi ljudi, koji svojim postupcima tragaju, najpre za otkrivanjem problema, a potom i za rešavanjem istog. Pored glavne teme, odnosno problema ishrane, ova priča promoviše i vrednosti prijateljstva, porodičnog života, ali i osećaja empatije, koja tako mnogo nedostaje mladima danas.

Predstava ima za cilj da edukuje i upozori mlade ljude, posebno devojčice, na stravične posledice koje nastaju odbijanjem uzimanja hrane, zarad želje da budu mršavije. Predstava je namenjena uzrastu od 12 i više godina i predstavlja najbolji način da današnji tinejdžeri, a i starija publika prepoznaju simptome ovog opakog i teškog poremećaja.

Autorski tim predstave čine: Nenad Radović, reditelj, Đorđe Kosić, dramaturg, Vasilije Krstić, asistent reditelja i Snežana Ristić, psiholog. U predstavi igra 15 mladih glumaca, polaznika pozorišnog studija Centar.

Studio Centar i Dom omladine Beograda treću sezonu za redom realizuju projekat edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere. U zajedničkoj organizaciji, odigrano je više od 40 predstava, uz posetu od oko 7.000 gledalaca – tinejdžera. Uzbudljiv i zanimljiv pozorišni program za mlade koncipiran je sa idejom da publika u kamernom ambijentu bude aktivni učesnik dešavanja na sceni, a nakon predstava često se organizuju i razgovor sa relevantnim gostima, o problemima i temama kojima se predstave bave. Ovakva vrsta pozorišnog repertoara, jedinstvena u Beogradu, privlači sve više škola i mladih ljudi, a pozorišna predstava “35 kalorija bez šećera”, biće četvrta zajednička premijera Studija Centar i Doma omladine Beograda.

Dom omladine Beograda i Studio Centar ovim programom žele da mladim ljudima u Beogradu pruže jedno novo pozorišno iskustvo iz kojeg će izaći bogatiji za mnoga saznanja koja ih se tiču. Sa druge strane, sklanjanje dece sa ulica i uvođenja u kulturne institucije je zadatak na kojem bi svi iz oblasti kulturnog života trebalo da rade. U narednom periodu, Studio Centar i Dom omladine Beograda će proširiti svoje delovanje na ovom polju, pa je pored redovnog pozorišnog repertoara planirano i osnivanje prvog pozorišnog festivala edukativnih pozorišnih predstava za mlade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *