Nekategorizovano

Beograd je moja inspiracija

Iva Štrljić, glumica i voditeljka, svoj privatni i profesionalni život gradi na poseban način — uživajući srcem i dušom u Beogradu, jer njen Beograd srce ima.

ŠTA JE ONO ŠTO VOLITE U BEOGRADU I ZAŠTO?

Beograd je grad u kome sam se rodila, koji me je formirao i unutar koga su sve moje najtoplije i najdirljivije uspomene. Ima li ičeg većeg, snažnijeg i važnijeg od toga? Nema.  Imala sam  prilike da živim i u nekim drugim zemljama,  drugačijim gradovima, ali tamo gde nije vaša duša, a moja  je u mom  Beogradu,  nije ni vaš život. Zato sam njemu i posvetila svoje tri knjige. Trenutak kada prelazim Brankov most, ugledam Sabornu crkvu, tada znam da sam stigla kući. Zato se u njega svi zaljubljuju, jer je neodoljiv, ume da voli ljude i zato sam mu posvetila svoje tri knjige.  

KOLIKO JE DANAS TEŠKO BITI GLUMICA, A KOLIKO VODITELJ?

 Glumica sam, ali se bavim i voditeljskim poslom, pišem knjige, a pri tome radim vežbe svakodnevno i spremna  sam  fizički ukoliko je to za neku ulogu neophodno. Zato o toj „težini“ možda ne mogu da pričam na isti način kao neko ko samo sedi i čeka svoju šansu. Put do prave prilike uvek je teskoban i kada ste glumica i kada ste voditelj, ali tu ste da napravite one pomake koji su u vašoj moći, a samim tim, čudnim spletom okolnosti se uvek desi da vašu borbu neko važan vidi i pruži vam mogućnost za dugoočekivanu priliku. Čovek uvek mora da bude svestan da je proces stvaralaštva pun amplituda i da krupnog uspeha nema bez  nekad i vrlo čestih faza bola, neshvaćenosti, odbijanja, nerazumevanja, nepravdi, nemoći, samoće… Ali uvek su najveći pobednici prolazili baš kroz to, jer ne bi bili najveći da nisu.

KOLIKO VAM JE PRIJALA ULOGA VODITELJKE?

Dobar voditelj mora da bude obrazovan, elokventan, da ima perfektnu dikciju i, naravno,  jako je važno dobro vaspitanje i poštovanje sagovornika. Volim rad na televiziji i taj posao rado prihvatam. Svojevremeno sam na Ženskoj TV imala i svoju autorsku emisiju „Ljubav i tako to“. Kao što dam sve od sebe kada govorimo o ulogama, tako se ponašam i kada govorimo o voditeljskom angažmanu. U svakom poslu koga se prihvatim pružim sebe celu i mislim da je tako jedino pošteno i da se samo tako i postiže kvalitet.

POZNATI STE KAO NEKO KO IMA ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE. KAKO TO IZGLEDA U PRAKSI?

Pazim kako se hranim, od toga ne odstupam. Mnogo šetam i te svoje šetnje od milja zovem „kaldrma fitnes“ i mogu da kažem da su upravo one i zaslužne za dobru formu. Pored toga,  dan započinjem posebnim vežbama istezanja jer sam jako elastična i svakodnevno radim na tome da mi fleksibilnost tela bude još veća i uvek me oduševi šta sve naše telo može ako mu se dovoljno posvetimo. Ne pijem nikakav alkohol, a kada govorimo o slatkišima ne mogu da odolim jedino sladoledu, pa ume da mi se dogodi da ga leti čak doručkujem.

DA LI JE RADOST (HARIZMA) VAŠE PRIRODNO STANJE?

Borim se za to da uvek ostanem dobre volje, nikada me nećete videti loše raspoloženu, prvenstveno zato što sam ja tako vaspitana, zato što mislim da to ne bi bilo ni pristojno, ni damski. Ono čime zračimo je najvažnije, ono kako se ljudi osećaju pored nas. Ponekad zaboravite kakve su bile nečije ruke, koje su boje nečije oči, šta je tačno rekao ali nikada ne zaboravljate ono koliko ste se lepo i prijatno osećali u nečijem društvu.

KAKO IZGLEDA VAŠE SLOBODNO VREME I ŠTA JE ONO ŠTO NE STIŽETE DA RADITE, A VOLELI BISTE?

Trudim se i da slobodno vreme učinim kreativnim, odem na bazen da se dobro isplivam, na masažu, uradim nešto kvalitetno za svoje telo i zdravlje. Sve može da se stigne ako ste dobar organizator i ako se, kao ja, oduvek budite oko šest — sedam. Ranoranioci su uvek u prednosti.

Ceo intervju možete pročitati u štampanom izdanju Aha Magazina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *