Nekategorizovano

Kako odabrati pravi vrtić za svoje dete

Polazak deteta u vrtić je jedan od najznačajnijih događaja u ranom detinjstvu, kako za samo dete, tako i za celu porodicu. Odabiru vrtića treba pristupiti temeljno i posvećeno jer kada odabere vrtić roditelj treba da bude siguran da je izabrao nabolje za svoje dete.

Na samom početku, roditelji treba da se raspitaju kod prijatelja, rođaka, suseda, roditelja u parku… u koji vrtić idu njihova deca i kakva su njihova iskustva. Iako se na osnovu tuđih iskustava ne može doneti konačna odluka, ona bi mogla biti od velike pomoći. Roditelji, takođe, mogu pogledati i internet stranice vrtića, a potom, treba da posete ustanove za koje smatraju da bi mogle doći u obzir kao mesto u kom bi boravilo njihovo dete.  

  • Obilazak vrtića

Jedan od prvih koraka koji je neophodno napraviti prilikom odabira vrtića jeste zakazivanje sastanka i obilazak vrtića. Prilikom obilaska vrtića potrebno je obratiti pažnju na više stvari: lokaciju objekta, higijenu i bezbednost objekta, enterijer vrtića, opremljenost edukativnim i igrovnim materijalima i sredstvima, izgled, higijenu i raspoloženje zaposlenih, raspoloženje dece koja se nalaze u trenutku posete u objektu.

Ukoliko vrtić poseduje dvorište važno je sagledati uređenost i bezbednost prostora koji je adaptiran za decu. Prostorije treba da budu svetle i vesele, ali i da odišu prijatnom, pozitivnom atmosferom i toplinom zaposlenih.

  • Lokacija

Lokacija često ima veliki uticaj prilikom odabira vrtića. Roditeljima je važno da vrtić bude u blizini mesta stanovanja ili blizu posla, kako bi mogli lakše da se organizuju u toku dana. Međutim, ukoliko se lokacija vrtića koji vam se dopada ne nalazi u vama usputnom delu grada, proverite da li taj vrtić pruža uslugu organizovanog prevoza dece na relaciji kuća–vrtić–kuća.

Predškolska ustanova „HAPPY KIDS“ poseduje veliki vozni park, koji se sastoji od novih, namenskih, komfornih putničkih vozila sa dečjim sedištima. U ovim, po ukusu dece dizajniranim vozilima, veliki broj mališana se prevozi na relaciji vrtić–kuća–vrtić. Roditelji uslugu prevoza mogu koristiti u oba smera ili u samo jednom smeru, tokom cele radne godine ili povremeno.

  • Radno vreme i fleksibilnost

Veoma je važno da radno vreme vrtića može da isprati režim radnog dana roditelja. Vrtić treba da bude partner porodice u odgajanju deteta i da svojim radnim vremenom pruži mogućnost roditeljima da se potpuno i predano posvete svojim radnim obavezama. Moderan vrtić treba da bude oslonac porodice i u trenucima kada baka ili bejbi siting servisi zataje. Vrtić po meri porodice je onaj vrtić gde će roditelj i van formalnog radnog vremena moći da nađu kvalitetnu brigu, pažnju i utočište za svoje dete.

PU „HAPPY KIDS“ roditeljima pruža produženi boravak dece u vrtiću, što podrazumeva dolazak dece pre 7:00 časova ujutru i odlazak dece iz vrtića nakon 19:00 časova. Roditeljima se pruža mogućnost boravka dece neradnim danima, višednevni boravak dece u vrtiću, ali su, takođe, moguća i individualna ili grupna noćenja dece u vrtiću.

  • Zaposleni

Ličnost samog vaspitača, njegovo obrazovanje, poreklo, psiho-fizičke, kvalifikacione i iskustvene sposobnosti, kao i porodične okolnosti, igraju važnu ulogu u procesu formiranja ličnosti deteta. Dobar vaspitač je uvek raspoložen, nasmejan, posvećen, informisan i požrtvovan u radu, koji putem seminara, obuka i treninga, ali i putem individualnog usavršavanja, prati trendove i novine u pogledu predškolskog obrazovanja.

U Predškolskoj ustanovi „HAPPY KIDS“ sa decom radi tim visokoobrazovanih, mladih i motivisanih vaspitača, medicinskih sestara i stručnih saradnika pedagoga i psihologa, defektologa, logopeda, medicinskih radnika na preventivi, profesora razredne nastave, profesora stranih jezika, profesora muzike i trenera sporta, a koji zajedno čine jedan od najvećih kvaliteta ove ustanove.

dav

Program – osnovni i dodatni

Vaspitno-obrazovni program 21. veka zasniva se na učenju kroz igru. Ta igra treba da bude dovoljno podsticajna i fleksibilna da dozvoli individualni razvoj svakog deteta, ali i dovoljno sadržajna da podstakne njihov kognitivni razvoj i samodisciplinu. Važno je da vrtić može da obezbedi brigu i edukaciju dece od najranijih dana. Takođe, potrebno je da se u vrtiću sprovodi pripremni predškolski program

Pojedinim roditeljima je veoma važno da vrtić nudi i širok spektar dodatnih usluga. Oni obično žele da dete tokom svog boravka u vrtiću pohađa i dodatni sportić, uči dodatno strane jezike ili možda ima obezbeđen rad sa logopedom, fizioterapeutom ili defektologom.  

PU „HAPPY KDIS“ ima bogatu ponudu aktivnosti u okviru osnovnih i dodatnih programa koje naš stručni tim pažljivo, kompetentno u skladu sa najnovijim saznanjima iz struke i prakse planira i realizuje sa decom. Postojeća ponuda može se prilagoditi prema iskazanim specifičnim potrebama i željama porodice.

Pravi vrtić za vaše mališane je onaj vrtić u kome se dete oseća sigurno, spokojno i samouvereno da uz pomoć vaspitača i svog drugog osoblja izrazi svoje potencijale do maksimuma. Odabirom pravog vrtića svom detetu otvarate vrata da pobednički zakorača u život i hrabro se uhvati u koštac sa svim životnim izazovima koji ga očekuju. I ne manje važno, dragi roditelji, vi imate mogućnost da se poslovno ostvarite jer ste spokojni i bezbrižni, znajući da vam je dete u sigurnim rukama pravih stručnjaka, u najboljem dečjem carstvu koje ste za svog princa ili princezu mogli da odaberete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *